Sterilizarea animalelor de companie sau trimiterea unei probe de ADN la un laborator devine obligatorie în Grecia

În Grecia, obligația deținătorilor de animale de companie de a-și steriliza animalul de companie sau de a trimite o probă de ADN la un laborator special este pe cale, deoarece la doi ani de la adoptarea legii relevante, procedurile necesare sunt deja finalizate.

Legislația actuală impune proprietarului unui câine sau pisică să sterilizeze animalul sau să trimită materialul genetic al acestuia la unul dintre cele două laboratoare pentru depozitarea și analiza materialului genetic pentru animalele de companie de la Fundația de Cercetare Biologică a Academiei de Medicină din Atena. (EFAGYZS) și (IIBEAA).

Decizia menționată a fost „înghețată” din 2021, când a fost adoptată legea privind bunăstarea animalelor de companie.

În acest moment, ambele laboratoare sunt gata și după finalizarea problemelor tehnice, deschiderea oficială a acestora este așteptată în noiembrie.

Laboratorul va găzdui o bază de date online de înregistrare a câinilor și pisicilor și a proprietarilor acestora, un registru al adăposturilor pentru animale de companie, un registru al asociațiilor și organizațiilor caritabile, un registru de monitorizare al animalelor de companie și un subsistem de management al proiectelor. Totodată, au început cursurile online ale primăriilor din țară privind managementul animalelor fără stăpân.

Obligația proprietarului de a steriliza animalul de companie sau de a trimite o probă din materialul genetic al acestuia începe la o lună de la începerea funcționării laboratoarelor.

Sterilizarea trebuie făcută în termen de șase luni de la cumpărarea animalului, dacă vârsta animalului este mai mare de un an. În cazul achiziționării unui animal sub vârsta de un an, sterilizarea se efectuează în primele șase luni de la sfârșitul primului an. Perioada poate varia in functie de rasa animalului si de alte caracteristici speciale, dupa o parere amanuntita a medicului veterinar.

Cei care nu doresc să-și sterilizeze animalele de companie trebuie să trimită la laborator o probă din materialul genetic al animalului. Colectarea și transmiterea probelor se efectuează exclusiv de către un medic veterinar autorizat care este membru al Asociației Medicilor Veterinari.

Procedura necesită o plată electronică unică de 150 EUR pentru fiecare animal prin intermediul platformei www.gsis.gr, iar medicului veterinar i se oferă o chitanță electronică de plată tipărită. De asemenea, este necesar să plătiți până la 10 euro pentru costurile de primire și trimitere a materialului.

Proprietarii care nu respectă una dintre cele două obligații (sterilizarea sau trimiterea de material genetic) sunt supuși unei amenzi de 1.000 de euro, care va fi percepută din nou după trei luni dacă obligația nu este încă îndeplinită.

Laboratorul Academiei din Atena va stoca materialul genetic al animalelor sterilizate într-o bază de date timp de 12 ani, astfel încât în ​​cazul animalelor abandonate sau moarte violent, tutorii acestora să poată fi identificați și amendați sau, dacă este necesar, arestați de către autoritățile competente.

Share the news with your friends