Cele mai bine conservate case grecești antice astăzi
Cele mai bine conservate case antice din perioadele clasice și elenistice din Grecia se găsesc în orașul antic Oraon (Horeum) din Epir.
Atât case private, cât și clădiri publice pot fi găsite în această structură conservată din perioada clasică târziu.
Cele mai multe dintre casele supraviețuitoare din Oraon sunt încă cu două etaje și planul străzii încă se vede. În planul orașului, douăsprezece străzi înguste paralele în nord și sud traversează două străzi largi.
În Grecia antică, așezarea Oraonului era formată din o sută de case construite din calcar local. Câteva părți din casele care mai sunt în picioare astăzi sunt construite în întregime din piatră.
Toată lumea din orașul Oraon folosea cisterna. Cisterna era situată lângă poarta principală, în partea de nord-est a orașului, care era cel mai înalt punct al orașului. În jurul cisternei erau amplasate un zid de protecție și scări.
Scările le-au permis orășenilor să se urce la rezervor pentru a curăța și a lua apă. Zidul de protecție era construit din pietre dreptunghiulare și calcar și era mai înalt decât rezervorul pentru a împiedica oamenii să arunce gunoiul în rezervor și să-l polueze.
În cele mai multe cazuri, doar clădirile publice precum templele, sălile de spectacol, stadioanele, oracolele, piețele și cimitirele rămân în stare perfectă. Casele private nu sunt de obicei foarte bine conservate și, în majoritatea cazurilor, arheologii își pot găsi doar fundațiile.
Oraonul a fost fondat la sfârșitul secolului al IV-lea î.Hr. O trăsătură distinctivă a orașului a fost caracterul său defensiv.
Cu ziduri masive fortificate pe alocuri cu turnuri si o cisterna pentru colectarea apei, orasul-cetate era situat intr-o pozitie strategica, pazind trecerea dinspre Golful Amvrakikos catre bazinul Ioanninei, pe teritoriul Molossos.
Oraonul a fost distrus de romani în î.Hr. 167, deși a fost reconstruită ulterior, după care populația locală a fost nevoită în cele din urmă să-l abandoneze și să se stabilească în Nikopolis în î.Hr. După 31 de ani.
Vechea Nicopole, situată lângă Preveza, în vestul Epirului, este un sit arheologic bine conservat. Este un oraș antic cu un odeum, teatru, ziduri și multe alte relicve.
În urmă cu câțiva ani, autoritățile elene au construit muzeul arheologic modern din Nicopole, care găzduiește mai multe expoziții interesante pe tot parcursul anului.