Grecia Sub Asediul Caniculei: Temperaturile Vor Depăși 40°C în Următoarele Zile

Rezumatul stirilor

Atena 10 iulie 2024 – Un nou val de căldură extremă lovește Grecia cu temperaturi prognozate să atingă până la 40°C între 10 și 15 iulie. Începând de marți mercurul a urcat alarmant marcând începutul unei perioade toride ce va afecta în principal vestul țării și regiunea Tesalia.

Detalii stiri:

Zonele Afectate și Prognoza Vânturilor

Potrivit directorului Serviciului Național de Meteorologie (EMY) Thodoris Kolydas vânturile puternice din Marea Egee vor atinge 7 Beaufort oferind un mic răgaz de răcoare în zonele afectate de meltemi precum Cicladele și nordul Cretei. Totuși începând de vineri 12 iulie intensitatea acestor vânturi va scădea limitându-se la estul Egeei Cicladele de Est Creta și Dodecanez intensificând senzația de căldură în majoritatea zonelor.

Cauzele Fenomenului și Prognozele Pe Termen Lung

Analizele Observatorului Național din Atena arată că iulie continuă trendul început în iunie 2024 cu temperaturi ridicate și lipsa precipitațiilor semnificative. Circulația atmosferică neobișnuită deasupra Europei cu depresiunile adânci ce afectează Europa de Vest contribuie la transportul maselor de aer fierbinte din Africa către Grecia menținând temperaturile anormal de ridicate.

Graficul realizat de Centrul Național de Predicție a Mediului din SUA prezintă scenarii alarmante pentru perioada 9-24 iulie 2024 indicând abateri pozitive mari față de media climatică 1991-2020 cu valori maxime zilnice ce vor depăși frecvent 38-40°C.

Riscul Crescut de Incendii

Creșterea temperaturilor combinată cu vânturile puternice și lipsa precipitațiilor amplifică riscul de incendii. Ministrul Protecției Civile Vassilis Kikilias a raportat deja 2.166 de incendii forestiere și agricole între 1 mai și 7 iulie 2024 dintre care 1.870 au fost stinse rapid. În acest context autoritățile au emis 256 de amenzi și au efectuat 123 de arestări pentru provocarea incendiilor majoritatea fiind din neglijență.

Sfat pentru Locuitori și Turiști

Cu astfel de temperaturi este recomandat ca atât locuitorii cât și turiștii să evite expunerea prelungită la soare și să rămână hidratați. Plaja poate deveni refugiul ideal oferind o evadare din fața căldurii opresive și a betoanelor fierbinți ale orașului.

Acest articol este o atenționare importantă pentru toți cei care trăiesc sau își petrec vacanța în Grecia în această perioadă. Luați măsuri de precauție pentru a vă proteja de efectele adverse ale caniculei și bucurați-vă de zilele însorite în condiții de siguranță.