Două grupuri criminale au fost destructurate pentru fraudarea statului grec

17 persoane au fost arestate, inclusiv un vameș și un funcționar portuar. Peste 300.000 de euro beneficiază de proprietate ilegală, peste 150.000 de pierderea statului grec.

Serviciul Afaceri Interne al Forțelor de Securitate ale Greciei de Nord, cu asistența Subdirecției Poliției Economice a Greciei de Nord, a destructurat două grupuri criminale ai căror membri au comis fraude împotriva statului grec prin procesul de rambursare a taxei speciale pe consumul de combustibil. .
Pentru destructurarea grupărilor infracționale, ieri, 14 noiembrie 2023, la Salonic, Serres și Kavala a fost desfășurată o operațiune polițienească de amploare, în contextul căreia au fost arestați 17 membri, printre care un vameș și un angajat al portului.

Două grupuri criminale au fost destructurate pentru fraudarea statului grec

La dosarul care s-a format mai figurează 57 de persoane, care ocazional au asistat sau au beneficiat de acţiunea grupărilor infracţionale.

Aceștia sunt acuzați – după caz ​​– de organizare infracțională, înșelăciune, luare de mită a unui salariat, atestare falsă, uzurpare a unei certificări false, abuz de putere, încălcarea îndatoririlor de serviciu, atestări medicale false, cazuri deosebite de furt, fals, încălcare. din Codul de procedură fiscală, Codul vamal național, legile privind drogurile, armele și protecția antichităților precum și spălarea banilor.

Două grupuri criminale au fost destructurate pentru fraudarea statului grec


Acțiunea grupurilor infracționale a fost dezvăluită în contextul cercetării unei plângeri aferente după o anchetă pre-investigativă și financiară de mai multe luni și amănunțită, în urma colectării și evaluării combinate a informațiilor și datelor, folosind tehnici speciale de investigație.

În special, a apărut formarea și funcționarea a două grupuri infracționale structurate, cu acțiune continuă, care cel puțin din aprilie 2023 păreau să funcționeze independent unele de altele, dar cu un domeniu comun de acțiune, rambursări ilegale de taxe pe combustibil sau vânzarea de contrabandă. combustibil .

Două grupuri criminale au fost destructurate pentru fraudarea statului grec

Pentru a-şi atinge scopul, o condiţie necesară era ocuparea profesională a unui anumit număr de membri ai acestora, având ca activitate profesională principală pescuitul. În acest scop, organizațiile au fost formate – după caz ​​- din proprietari de nave de pescuit de coastă și proprietari/operatori de benzinării.

Mai precis, proprietarii de nave de pescuit de coastă au putut să confirme în mod fals realimentarea navelor lor de pescuit de coastă utilizând informații fictive privind taxele de achiziție de combustibil furnizate de proprietarii-administratorii de benzinării.

În acest fel, proprietarii ambarcațiunilor au devenit beneficiari ai încasării unor sume de bani din restituirea Taxei Speciale pentru Consumul de Combustibili, în timp ce proprietarii de benzinării nu au plătit – după caz ​​- Taxa pe Valoarea Adăugată prescrisă.

Două grupuri criminale au fost destructurate pentru fraudarea statului grec

O contribuție decisivă la activitatea ilegală a avut-o cei doi funcționari, care au fost responsabili după caz ​​de controlul aprovizionării cu combustibil scutit de taxe a navelor de pescuit de coastă și de aplicarea legislației aplicabile privind activitatea de pescuit, dar și controlul Jurnalului Podului Vaselor.

În special, în contextul îndeplinirii atribuțiilor lor, prin acțiuni sau omisiuni, aceștia au facilitat săvârșirea infracțiunilor menționate mai sus de către membrii grupului infracțional, primind foloase neloiale și în special funcționarul vamal a primit până la 1.000 de euro în timp ce ofițerul de port a primit de la 30 la 100 de euro.

După ce și-au atins obiectivul, membrii organizației au procedat, de la caz la caz, să depoziteze și să distribuie în mod repetat și profesional combustibil de contrabandă către o rețea de clienți.

Din cercetarea prealabilă a reieșit că pierderea statului grec atât din returnarea ilegală a lui E.F.K. combustibil precum și din nereturnarea TVA, este estimată cel puțin în jur de 175.000 de euro, în timp ce suma totală de bani pe care membrii au strâns din restituirile E.F.K. depaseste 340.000 euro.

De altfel, emiterea de facturi fictive de către proprietarii de benzinării implicați se spune că se ridică la 260.000 de euro, în timp ce depozitarea și distribuția profesională repetată a combustibilului ilegal depășește 25 de tone.

În cadrul operațiunii au fost efectuate percheziții fizice, precum și în percheziții la locuințe și spații comerciale, unde au fost găsite și ridicate în total, printre altele:

53.214 euro,

cantități de combustibil,

37,12 grame de canabis

8 pistoale și o mulțime de cartușe,

3 vehicule,

agende – caiete cu note scrise de mână,

spray cu piper,

pumn de fier,

o serie de rezervoare portabile și containere de depozitare a combustibilului,

2 recordere și

2 carduri de credit pentru barca de pescuit.

Cei arestați, cu dosarul întocmit împotriva lor, sunt duși la organul de urmărire penal competent.