Zelensky îndeamnă Grecia să-și folosească influența în UE pentru a ajuta Ucraina

Zelensky îndeamnă Grecia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi Greciei să-și folosească influența în Uniunea Europeană pentru a ajuta la salvarea „moștenirii noastre” în orașul-port ucrainean asediat Mariupol.

Adresându-se telefonic parlamentului elen, președintele ucrainean a spus că în Mariupol sunt mii de oameni blocați, menționând că orașul a fost aproape complet distrus. El a spus că armata rusă a bombardat spitale, teatre și case.

„Suferința atât în ​​societatea greacă, cât și în cea ucraineană este mare din cauza barbarii împotriva populației civile”, a spus Zelensky parlamentarilor.

Referindu-se la legăturile grecești ale orașului, el a spus că este imposibil de urmărit când grecii s-au stabilit pentru prima dată în jurul Mării Negre, menționând că „coexistența pașnică” este considerată de la sine înțeles. El a spus că ucrainenii spun „libertate sau moarte” în lupta lor împotriva armatei ruse, citând strigătul de luptă folosit de greci în Războiul de Independență din 1821 împotriva Imperiului Otoman.

El s-a referit, de asemenea, la Filiki Etaireia, o organizație secretă fondată la Odesa care a pus bazele Revoluției grecești și a creării statului grec modern.

“Și Filiki Etaireia s-a format aici și acest lucru este de mare importanță. Putem crea o nouă Filiki Etaireia pentru a lupta și a salva Ucraina și populația [etnică] greacă. Mariupol are nevoie de sprijinul tău imediat.”

Zelensky a mulțumit, de asemenea, Greciei pentru sancțiunile pe care le-a impus Rusiei împreună cu alte state membre UE, dar a adăugat că Ucraina rămâne devastată și a reiterat apelurile către toate țările UE să respingă petrolul rusesc și să interzică complet băncile rusești din sistemul financiar internațional.

El a cerut, de asemenea, mai multe arme pentru a apăra Ucraina împotriva invaziei ruse.

Ambasada Rusiei avertizează cu privire la „consecințele” deciziei Greciei de a expulza diplomați