Statele baltice încetează să mai importe energie din Rusia

Statele baltice încetează să mai importe

De ani de zile, Letonia, Lituania și Estonia încearcă să obțină independență energetică față de Moscova prin creșterea producției.

Iar după sancțiunile internaționale impuse Rusiei din cauza invaziei Ucrainei, astăzi exportatorul rus de energie electrică și-a pierdut capacitatea de a-și vinde produsele clienților din țările baltice.

„Acesta este un pas important pe calea noastră către independența energetică”, a declarat ministrul lituanian al Energiei, Dainius Kreves.

Bursa de energie Nord Pool din Rusia a declarat vineri InterRAO că nu mai are voie să vândă energie electrică celor trei state baltice,

Letonia, Lituania și Estonia încercau să obțină independență energetică față de Moscova prin creșterea producției și construirea infrastructurii de conectare cu Scandinavia și alte țări învecinate.

Importurile de energie electrică din Rusia către Letonia și Lituania, anterior 1.300 de megawați pe an, au scăzut la 300 de megawați pe oră anul trecut și s-au oprit complet.

Ultima dată când Letonia a importat energie electrică din Rusia a fost la începutul lunii mai. Lituania și Estonia au încetat să cumpere astăzi.

„Refuzăm să importăm resurse energetice pentru că refuzăm să-l finanțăm pe atacator”, a adăugat ministrul lituanian.

Anul trecut, 17% din importurile de energie electrică ale Lituaniei au venit din Rusia.

Foto – Transfer al cazului suspect de variola maimuță din Kefalonia într-o capsulă specială