Indicele prețurilor de consum la 12,1% în iunie

prețurilor de consum la 12,1% în iunie

Inflația a înregistrat un nou salt în iunie, creșterile de preț acum extrem de mari nu numai la produsele energetice, ci și la alimentele foarte de bază precum pâinea, laptele, uleiul de măsline și carnea, precum și gama de servicii care au o legătură directă cu costul combustibilului, cum ar fi transportul aerian, maritim și rutier.

Deși inflația în iunie a ajuns nu la 13%, așa cum era de așteptat, ci la 12,1% de la 11,3% în mai, nu există semne de decelerare nici în sectorul energetic, nici în cel alimentar. Chiar dacă în vară nu mai sunt majorări ample de prețuri, altele noi nu sunt excluse din toamnă, cu mare teamă de probleme de suficiență a gazelor naturale.

Formarea inflației la 12,1% constituie o revenire la perioada 1993-94 când inflația pentru luna iunie sa format la 15,8%, respectiv 10,3%.

La nivel global, a avut loc o de-escaladare lentă, dar constantă a producției de culturi, deși nu la aceeași scară cu producția de animale, care pare să fie mult mai afectată acum de costurile ridicate ale hranei pentru animale. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a arătat că indicele prețurilor la lactate a crescut în iunie cu 5,9 puncte, sau 4,1% față de mai și cu 24,9% față de un an în urmă. De asemenea, indicele prețului la carne a crescut cu 1,7% în iunie față de mai și cu 12,7% față de iunie 2021.

Datele Autorității de Statistică Elenă (ELSTAT) publicate vineri pentru luna iunie au înregistrat creșteri anuale foarte mari ale prețurilor la gaze naturale (117,7%), energie electrică (70,4%), păcură (65,1%) și alte tipuri de combustibil precum benzină și motorină. (45,6%). Aceste creșteri au luat în considerare și subvențiile de stat acordate pentru energie electrică, gaze naturale și combustibil pentru vehicule.

Aceste creșteri au declanșat creșteri majore de preț într-o gamă largă de servicii, cum ar fi călătoriile cu avionul, tarifele aeriene crescând cu 48,5%, tarifele cu feribotul cu 20,4%, în timp ce modificările recente ale tarifelor taxiului au dus la o creștere anuală de 32,9%.

La alimente și băuturi nealcoolice, creșterile au fost de 12,6% anual și de 1,5% lunar. Au fost creșteri anuale de prețuri de 24,9% la ulei, 15,9% la pâine-cereale, 15,5% la lactate-ouă, 14,9% la carne, 11,3% la legume, 9,3% la fructe și 8,6% la cafea.

Tarifele hoteliere au crescut cu 27,7% față de anul trecut, serviciile de alimentație au crescut cu 4,6%, în timp ce biletele de cinema și teatru au crescut cu 13,9%.

Grecia dezvoltă primul „sistem anti-dronă”