Poluarea ucide 9 milioane de oameni în întreaga lume în fiecare an

Poluarea ucide 9 milioane de oameni

Poluarea a fost responsabilă pentru moartea prematură a nouă milioane de oameni în 2019, potrivit unui studiu publicat astăzi de The Lancet Review, raport care nu s-a îmbunătățit, în principal din cauza calității proaste a aerului și a contaminării cu substanțe chimice, în special plumb.

La patru ani de la primul studiu al speciei, situația a rămas practic neschimbată: aproximativ unul din șase decese premature la nivel mondial se datorează poluării, potrivit Comisiei Lancet pentru Poluare și Sănătate.

Poluarea și deșeurile antropice care poluează aerul, apa și pământul rareori ucid direct, dar se află în spatele multor boli grave – boli de inimă, cancer, probleme respiratorii, diaree acută…

„Implicațiile asupra sănătății rămân enorme și țările cu venituri mici și medii sunt cele mai grele”, a declarat Richard Fuller, coautor și co-director al comisiei.

Ele reprezintă 92% din decese și majoritatea pierderilor financiare din cauza problemei.

„Atenția și finanțarea au crescut ușor din 2015, în ciuda creșterii documentate a preocupărilor publice cu privire la poluare și efectele acesteia asupra sănătății”, a spus el.

Deși decesele premature atribuite infecțiilor legate de sărăcia extremă au scăzut, cele atribuite poluării aerului și contaminării chimice au crescut.

„Impactul poluării asupra sănătății rămâne mult mai mare decât cel al războaielor, terorismului, malariei, HIV, tuberculozei, drogurilor și alcoolului” și „numărul deceselor din cauza poluării rivale cu cel din cauza fumatului”, a spus el.

În 2019, poluarea aerului a fost atribuită la 6,7 ​​milioane de decese, la poluarea apei 1,4 milioane, la poluarea cu plumb 900.000.

„Faptul că situația de lider s-a înrăutățit, mai ales în țările cele mai sărace, că numărul morților a crescut este îngrozitor”, a declarat Fuller pentru AFP.

Expunerea la substanțe toxice poate întârzia și dezvoltarea psihică a copiilor.

Desi mortalitatea datorata poluarii gospodaresti (legata de arderea combustibilului, apa sau problemele de salubritate) a scazut, mai ales in Africa, cele mai „moderne” forme de infectie ucid acum mai bine de 20 de ani. În anul 2000, decesele premature din cauza poluării aerului se ridicau la 2,9 milioane, în 2019 se estimează că au ajuns la 4,5 milioane.

Microparticulele și ozonul din aer, expunerea la plumb și agenți cancerigeni la locul de muncă, poluarea chimică a mediului câștigă teren, în primul rând în Asia.

„Dacă nu putem crește într-un mod curat și ecologic, atunci facem ceva teribil de greșit”, a spus Fuller.

ELTAT: Şomajul la 12,2% în martie