Planul primului ministru Kyriakos Mitsotakis de a sprijini facturile de energie electrică

Planul primului ministru Kyriakos Mitsotakis

Măsurile guvernamentale de abordare a prețurilor ridicate la energie au fost finalizate, odată cu anunțul unui nou plan național de sprijinire a facturilor de energie electrică casnică și comercială, așteptat joi, de către prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis.

Măsurile sunt de așteptat să acopere toți consumatorii fără standarde de venit.

De asemenea, va acoperi gospodăriile care consumă mai mult de 300 kWh pe lună, în timp ce toate afacerile vor fi asistate, cu accent pe întreprinderile mici și mijlocii.

Potrivit rapoartelor, planul va oferi un sistem hibrid, cu un plafon de preț cu ridicata și o anumită formă de suport pentru facturare, cu accent pe cei mai vulnerabili.

Se spune că planul este de natură orizontală. Scopul este de a avea o foaie de parcurs până la sfârșitul anului, cu o prelungire de șase luni prevăzută, dacă prețurile ridicate la energie vor continua până în 2023.

„Orizont de timp va fi foarte larg”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Giannis Okonomou, subliniind că „din punct de vedere al resurselor, vom epuiza toate posibilitățile”.

Prognozele indică faptul că pentru un an vor fi necesare circa 5 miliarde de euro, în timp ce bugetul inițial până la sfârșitul anului se va apropia de 2,5 miliarde de euro.

Decizia privind ridicarea obligatorie a măștii în interior va fi luată pe 1 iunie, spune Grecia