Femicid: Calendarul „negru” din 2021 – Femei ucise de partenerii lor

Femicid: Calendarul „negru” din 2021

Douăzeci și două de femei care și-au pierdut viața din mâinile soților sau partenerilor lor alcătuiesc o listă de feminicide doar pentru 2021. Douăsprezece incidente au avut loc până acum în 2022. Femiciderile stricte au crescut foarte mult în ultimii ani. În ultimele douăzeci și patru de ore, au avut loc două feminicide, unul în Zakynthos și altul în Rethymno .Autorul feminicidului brutal de aseară (31/7) din Tsilivi , Zakynthos , este un constructor de 49 de ani, de origine albaneză, care și-a abuzat sistematic soția în vârstă de 40 de ani, chiar și în fața celor trei copii ai lor.

Un vecin de familie, a declarat pentru camera ERT: „În fiecare zi mânca lemne. A tot venit aici și a abuzat de ea și de mare teamă această femeie s-a gândit că acest bărbat va deveni puțin sănătos la minte. Dar el era o fiară, după cum sa dovedit.”

De remarcat este faptul că victima îl sesizase pe făptuitor la sediul poliției pentru violență în familie, cu două ore înainte de comiterea faptei fatale . Un detaliu înfiorător este faptul că femeia de 40 de ani, în încercarea ei de a scăpa, a alergat pe scările vecinei, dar făptuitorul a ajuns-o din urmă și a bătut-o cu furie.

Președintele comunității locale, domnul Sakis Giakoumelos, a declarat că din cele informate, unele doamne au anunțat poliția de mai multe ori, spunând „ai grijă să nu se întâmple nimic rău”, și într-adevăr s-a întâmplat.

Făptuitorul a fost depistat de polițiști dimineața (1/8) în Keri Zakynthos, unde a fost arestat, iar în următoarele ore este de așteptat să fie dus la procuror. Bărbatul de 49 de ani urmează să fie adus mâine dimineață în fața procurorului penal din Zakynthos.

Zakynthos: un bărbat de 51 de ani și-a ucis soția și a plecat la muncă de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat – Arestat de autorități
„Ea m-a atacat prima”

La Rethymnon , ucigașul auto-mărturisit al soției sale de 56 de ani, în vârstă de 60 de ani, a fost adus în această dimineață la procuror, care l-a acuzat de ucidere intenționată într-o stare de spirit calmă.

Cu toate acestea, el a susținut că nu avea intenția de a-și ucide soția și a dat vina pe victimă, spunând că și-a pierdut cumpătul când ea l-a atacat verbal și fizic. În special, el a susținut că ea l-a atacat, că i-a vorbit dur și el a lovit-o, mai ales în gât.

Femeia în vârstă de 56 de ani , care era o coaforă destul de populară în Rethymnon, a fost găsită într-o baltă de sânge de fiul ei, în satul Ano Malaki. Potrivit a ceea ce ar fi susținut el, tatăl său nu a întreprins niciodată acțiuni legale împotriva mamei sale în cei 40 de ani în care au fost căsătoriți.
Profesorul adjunct de politică socială, doamna Maria Stratigaki, a susținut că feminicidele au avut loc întotdeauna, dar în ultimii ani sunt vizibile. El a continuat spunând că femeile care sunt amenințate, abuzate fizic și psihologic pot suna linia 15900, care funcționează la nivel național, 24 de ore din 24 și oferă ajutor imediat în cazurile de violență. Birourile de combatere a violenței în familie funcționează în cele 14 regiuni ale țării și în sediul de poliție al fiecărei prefecturi pentru protejarea victimelor.

Doamna Marina Farmakidis, avocatul organizației „Diotima”, a precizat că „procesul pentru violență în familie nu creează imunitate. Femeile nu vorbesc pentru că se tem că va duce la escaladarea violenței. Îl sfătuim întotdeauna să fie într-un loc sigur și apoi să continue procesul – nu înseamnă să-l dai în judecată și să locuiască în aceeași casă.

În profilarea făptuitorilor, asistenții sociali vorbesc despre indivizi manipulatori care creează o relație dominatoare și dependentă cu partenerul lor. Ele cer exclusivitate de la femeie și o duc treptat la izolare completă de restul mediului ei social.

Viceministrul Muncii și Afacerilor Sociale, doamna Maria Syrengela, a declarat că, până în prezent, „peste 44.200 de femei au vizitat centrele noastre de consiliere, în timp ce peste 3.700 de femei și copii au fost cazați în căminele rețelei noastre de structuri. Dar nu ne oprim aici, de aceea vreau să spun încă o dată fiecărei femei care este victimă a violenței să ceară ajutor”, a subliniat viceministrul.

Nu există date exacte despre violența de gen în Grecia , deoarece poliția a început să înregistreze sexul victimei și al făptuitorului, precum și relația dintre aceștia, din 2020.

Măsurătorii Poliției Rutiere Atena-Souni și Vouliagmeni – Amenzi și arestări pentru ploaie