Astăzi este Ziua Mamei – Cum a fost înființată

Astăzi este Ziua Mamei

Primele referiri la Ziua Mamei și la maternitate vin din Grecia antică.

Mama Pământ (Gaia) soția Raiului este personificarea naturii, care dă naștere întregii lumi și este adorată ca divinitate supremă. Cultul trece apoi fiicei ei, Rhea, soția și sora lui Saturn.

Rhea este venerata ca „Mama zeilor”, deoarece pare a fi prima care a nascut si a crescut copiii cu lapte matern. Grecii antici îi aduceau un omagiu Rea în fiecare primăvară, deoarece ea era și zeița pământului și a fertilității.

Ziua Mamei este considerată un motiv bun de exprimare a sincerității pentru dragostea și aprecierea pe care le avem față de persoana care ne-a adus la viață. Această zi, însă, potrivit National Geographic, are rădăcini mai melancolice.

Ziua Mamei în Grecia

În Grecia, Ziua Mamei a fost asociată cu sărbătoarea lui Ypapantis (2 februarie). Apoi, biserica ortodoxă o sărbătorește pe Fecioara Maria cu Iosif care merge la Iisus în vârstă de 40 de zile în Templu pentru binecuvântare. A „stropi”, în terminologia modernă. O mișcare care se face și astăzi de mamele creștine (sarandism). Dar în anii 1960, sărbătoarea s-a estompat și obiceiul occidental de a sărbători a doua duminică a lunii mai a fost întărit.

Ziua bucuriei sau ziua amintirii?

Ziua Mamei a început ca o zi de comemorare și doliu pentru femeile care și-au pierdut copiii și pentru soldații curajoși în război, o amintire a faptului că lupta pentru pace este lungă. Când aniversarea a început să fie comercializată, cea mai mare susținătoare a ideii, Anna Jarvis, s-a opus prin toate mijloacele, ajungând să moară singură și fără bani într-un sanatoriu.

Povestea începe în anii 1850, când, organizat de mama Annei, un grup de voluntari de femei din Virginia de Vest a deschis calea în îmbunătățirea igienei, reducerea mortalității copiilor și reducerea contaminării laptelui, conform istoriei sale.Colegiul Wesleyan, Kathryn Antolini. Preocuparea femeilor a fost în același timp și grija soldaților răniți de pe ambele fronturi ale Războiului Civil American (1861-1865).

În anii care au urmat războiului, Jarvis și celelalte femei au organizat un picnic „Prietenie” și au organizat evenimente simbolice care vizează acțiunea politică activă a populației feminine pentru promovarea păcii și reconcilierii dintre cele două părți. Vizând tocmai un rol politic activ din partea femeilor, pe lângă mama Annei care compusese „Imnul de luptă pentru democrație” și redactase Declarația de Ziua Mamei, această zi a fost stabilită în principal de fiica ei, Anna.

Acestea sunt cele mai frumoase cafenele cu vedere la Acropole