Efectele devastatoare ale vremii rea Elias în Evia Lacul Evia devine portocaliu în urma inundațiilor

Vremea rea provocată de ciclonul Elias a afectat insula Evia, în special în regiunile centrale și de nord ale insulei, generând scene surprinzătoare. Fotografii șocante au fost surprinse miercuri, pe data de 27 septembrie, în Evia, care s-a aflat în centrul furtunii Elias, iar noroiul a ajuns în lacul Evia, schimbându-i chiar culoarea apei.

laspi evoia2

În special, cantitatea uriașă de noroi care s-a deversat din munți a ajuns până în mare. Imaginile postate pe rețelele de socializare au arătat dimensiunea impresionantă a noroiului, care a dus la o schimbare notabilă în culoarea apei.

Efectele vremii rele Elias s-au făcut simțite încă de dimineață în satele din Municipiul Istiaea – Edipsos. Străzile și casele au fost inundate, iar pompierii au intervenit rapid pentru a evacua apa și a salva locuitorii. Potrivit site-ului local eviathema.gr, sate precum Pefki, Taxiarchis, Agiokambos și Asminio se numără printre cele mai afectate, suferind daune semnificative.

În nordul Evia, satul Kymasi a fost grav afectat, în special de revărsarea râului Kymasiotis, care a inundat întregul sat. Un locuitor al zonei a mărturisit: “Situația în sat este tragică, totul a fost inundat de râu. Am reușit să părăsesc casa, dar vecina mea, care este și ea în vârstă, nu a avut timp să plece și a fost nevoită să se refugieze pe acoperișul casei ei. Până acum, nimeni nu a sosit în Kymasi să ne ajute, lăsându-ne să facem față distrugerilor, așa cum s-a întâmplat și la inundațiile anterioare.”

Pompierii au primit numeroase apeluri de ajutor, iar au avut loc și alunecări de teren minore, precum și căderi de copaci.

Viceguvernatorul Eviei, Giorgos Kelaiditis, avertizează în legătură cu deplasările inutile sau cu viteză redusă, deoarece multe drumuri au fost inundate în anumite zone. El a subliniat că mai multe râuri din Evia sunt pe punctul de a se revărsa și că situația este foarte gravă, solicitând sprijinul echipei EMAK din Lamia.

Prognoza meteo de urgență, actualizată miercuri, indică faptul că ciclonul Elias va continua să afecteze unele părți ale Greciei cu ploi abundente, furtuni însoțite de grindină și fulgere frecvente. Conform EMY, miercuri, 27 septembrie, se prevăd ploi puternice și furtuni în Grecia Centrală (Euritania, Fthiotida, Phocis și părțile cele mai nordice ale Beoției), Tesalia (în special est și sud), Sporade și Evia (centrul și nordul).

De asemenea, joi, 28 septembrie, sunt anticipate ploi puternice și furtuni în anumite zone, până în orele dimineții, în Magnezia, Sporade, Evia (în principal în centrul și nordul), Fthiotida și Beoția. Fenomenele se vor diminua treptat în timp.

Se recomandă monitorizarea în timp real a evoluției vremii rea Elias.

Share the news with your friends