ELAS a dezmembrat o rețea de traficanți – O femeie ostatică a fost găsită într-un apartament de către un trecător

O organizație criminală specializată în traficul de ființe umane, condusă de o femeie de 40 de ani din Uzbekistan, a fost destructurată în Atena de către Subdirecția de Combatere a Crimei Organizate a Direcției de Securitate din Attica.

În plus, alți trei membri ai acestei rețele, originari din Albania, Bulgaria și Uzbekistan, au fost identificați și sunt căutați în prezent. Dosare au fost întocmite împotriva lor pentru infracțiuni precum organizare criminală, trafic de persoane și încălcarea codului de imigrare.

Potrivit informațiilor furnizate de Agenția de știri Atena-Macedoneană, care citează surse din cadrul ELAS, o femeie de aceeași naționalitate cu bărbatul de 40 de ani arestat a fost observată de către trecători agățându-se de balconul unui bloc de locuințe din centrul Atenei.

Un cetățean care a observat situația și a presupus că aceasta ar putea fi o tentativă de sinucidere a raportat imediat incidentul autorităților. Atât străina, cât și femeia de 40 de ani au fost escortate la Compartimentul de Poliție Omonia, în timp ce Departamentul pentru Combaterea Traficului de Persoane s-a ocupat de caz.

Din ancheta preliminară a rezultat că organizația criminală exploata sexual femei străine din Uzbekistan aflate într-o situație socială și economică vulnerabilă, ademenindu-le să vină în Grecia prin promisiunea unui loc de muncă legal și a unor recompense financiare generoase. Odată ajunse în Atena, cu ajutorul violenței fizice și psihice intense sau sub pretextul achitării unei datorii, aceste femei erau constrânse să lucreze în bordeluri exploatate de membrii rețelei, care păstrau întregul venit obținut.

De menționat că membrii organizației criminale au depus, fără cunoștința victimei salvate, o cerere electronică pentru obținerea unui permis de ședere și au solicitat acesteia să le ramburseze o datorie de 1.000 de euro.

Potrivit estimărilor ELAS, profitul total obținut de această spirală în urma exploatării sexuale a victimei se ridică la cel puțin 37.000 de euro. De asemenea, s-a descoperit că cel puțin alte nouă femei străine erau angajate în bordelurile exploatate de membrii rețelei.

În urma perchezițiilor efectuate de polițiști în două locuințe din Atena, s-au confiscat, printre altele, suma de 2.600 de euro, un pașaport, copii ale pașapoartelor și alte documente personale ale femeilor străine, documente privind transferuri de bani, documente folosite ca dovadă pentru obținerea permiselor de ședere, precum și un caiet cu numele femeilor traficate și sumele de bani asociate acestora.

Victima a primit asistență și protecție și urmează să fie repatriată în țara sa, în conformitate cu dorința sa. În ceea ce privește femeia în vârstă de 40 de ani care a fost arestată, aceasta a fost dusă în fața procurorului din Atena și trimisă unui anchetator pentru investigație.