Chiria în Orașele Studențești: O Provocare pentru Tinerii în Căutare de Locuințe

Rezumatul stirilor

În cel mai dificil an al ultimilor ani studenții se confruntă cu o adevărată luptă pentru a găsi locuințe accesibile. Chiriile cresc vertiginos iar locuințele devin din ce în ce mai greu de găsit în special în orașele mari precum Atena și Salonic.

Detalii stiri:

Raliul Chiriilor și Disponibilitatea Scăzută

Piața imobiliară s-a schimbat dramatic cu mulți proprietari care preferă să își închirieze proprietățile pe termen scurt ceea ce duce la o disponibilitate extrem de scăzută pentru locuințele sub 50 mp. Aceasta creează condiții dificile pentru studenți care sunt nevoiți să caute soluții alternative.

În Attica și Salonic cererea de locuințe studențești a dus la creșteri semnificative ale prețurilor. În Atena 90% din locuințele potrivite pentru studenți au chirii de peste 400 de euro pe lună iar în suburbii prețurile sunt la fel de ridicate. Situația este similară în Salonic unde doar 10% din locuințele adecvate au chirii sub 300 de euro pe lună.

Soluții Alternative pentru Studenți

În fața acestor dificultăți studenții se văd nevoiți să se adapteze. Mulți aleg să locuiască în apartamente foarte mici de până la 25 mp sau să împartă chiria unui apartament mai mare cu alți colegi pentru a reduce costurile.

Creșteri Dramatic în Orașele Studențești

Patras Komotini Volos Ioannina și Kalamata nu sunt scutite de această criză. În Patras de exemplu chiriile au crescut cu 55% între 2017 și 2023 iar în acest an se observă o creștere suplimentară de 6%-12%. În Volos și Ioannina locuințele renovate și mobilate sunt cele mai scumpe cu prețuri care ajung la 500-670 de euro pe lună.

Insulele Turistice – O Provocare Specială

În Chania Rodos și Corfu situația este și mai complicată. Proprietarii închiriază casele studenților doar în perioada octombrie-mai preferând să le listeze pe platforme de închiriere pe termen scurt în timpul verii. În Chania costul pentru un apartament de 30 mp-45 mp poate ajunge până la 670 de euro pe lună iar în Corfu prețurile sunt la fel de ridicate cu chirii care ajung la 800 de euro pe lună pentru apartamentele de 50 mp-60 mp.

Concluzie

Pentru studenți găsirea unei locuințe accesibile devine o adevărată provocare iar soluțiile disponibile nu sunt întotdeauna ideale. Pe măsură ce chiriile continuă să crească tinerii se văd nevoiți să găsească metode creative de a face față acestei crize fie prin acceptarea unor locuințe mai mici fie prin împărțirea spațiului cu alți colegi.