Grecia Noile reglementări de protecție împotriva incendiilor împovărează proprietarii de terenuri și proprietăți

Noile reglementări de protecție împotriva incendiilor au stârnit nemulțumiri pe scară largă în rândul a aproximativ un milion de proprietari de terenuri din cauza amenzilor mari și a costurilor suplimentare pe care le impun. Aceste reglementări vin în încercarea de a reduce riscul de incendii în timpul sezonului estival, dar au provocat un val de furie în rândul proprietarilor din cauza întârzierii guvernului în deschiderea platformei de aplicații.

Reglementările vizează terenurile din zonele urbane care nu sunt curate de iarbă uscată și copaci, precum și proprietățile din apropierea pădurilor. Le cere proprietarilor să-și curețe terenul și să trimită un „studiu de risc de proprietate” înainte de termenul limită de 31 mai. Platforma de depunere a acestor studii a fost însă deschisă abia pe 27 mai, ceea ce i-a pus pe proprietari într-o poziție dificilă.

Costurile cu respectarea acestor reglementări constituie și o povară financiară semnificativă pentru proprietari, întrucât costul curățării unui mic teren poate ajunge la 500 de euro, pe lângă costurile de întocmire a unui „studiu de risc imobiliar” și a rapoartelor tehnice însoțitoare care trebuie să fie pregătite de specialiști autorizați.

Oricine nu respectă noile reglementări riscă o amendă de nu mai puțin de 1.000 de euro. În ciuda necesității urgente de implementare a acestor reglementări în sezonul de protecție împotriva incendiilor din acest an, sunt tot mai multe solicitări de prelungire a perioadei de depunere din cauza problemelor tehnice și a întârzierilor în deschiderea platformei.

Ca răspuns la aceste apeluri, Ministerele Protecției Civile și Protecției Cetățenilor au decis prelungirea termenului de depunere a studiilor până la 30 iunie 2024. Proprietarii de terenuri își pot depune cererile prin intermediul platformei electronice dedicate https://akatharista.apps.gov.gr.

Acest pas vine în încercarea de a calma furia și de a oferi mai mult timp proprietarilor de proprietăți pentru a se conforma noilor cerințe, ceea ce reflectă înțelegerea de către guvern a provocărilor cu care se confruntă proprietarii.