Grecia angajează 10.000 de profesori permanenți pentru a îmbunătăți calitatea educației în anul universitar 2024-2025

Rezumatul stirilor

Ministerul Educației a anunțat demararea procedurilor de numire a 10.000 de noi cadre didactice permanente care să acopere toate specializările și etapele de învățământ înainte de începerea anului universitar 2024-2025. Acest anunț vine în cooperare cu Ministerul de Interne, Economie Națională și Finanțe, ca parte a eforturilor de îmbunătățire a calității învățământului public și de promovare a educației cuprinzătoare.

Detalii stiri:

Potrivit ministerului, noile numiri vor include 4.451 de posturi vacante rezultate din plecarea cadrelor didactice permanente. Datele ministerelor au arătat că s-au înregistrat 4.050 de cazuri de plecare a cadrelor didactice și a cadrelor didactice private după încheierea anului universitar 2023-2024, pe lângă decalajele apărute în cursul anului universitar 2022-2023, în valoare de 401 angajați.

De asemenea, s-a anunțat că vor fi create 5.549 de noi locuri de muncă, al căror cost total va fi finanțat cu 110 milioane de euro din resursele naționale alocate până acum angajării înlocuitorilor.

Noile posturi vor fi repartizate cu accent pe specializările din învățământul special, unde va fi ocupat de peste patru ori numărul de posturi față de anul trecut în învățământul primar și gimnazial și de opt ori numărul de posturi de personal de învățământ special și de sprijin special în toate specializările.

În învățământul primar, specializările grădiniță și învățământul primar vor înregistra o creștere semnificativă a numirilor, depășind 2.800 de numiri, în timp ce în învățământul gimnazial se vor face peste 5.000 de programări.

Ministerele au confirmat că numărul exact de numiri pentru fiecare specialitate va fi stabilit înainte de începerea noului an universitar.

Într-o declarație, ministrul Educației, Cultelor și Sportului, Kyriakos Perakakis, a spus: „Investiția în educația publică este cea mai profitabilă investiție pentru un stat modern. Trebuie să începem implementarea reformelor cât mai repede posibil pentru a oferi cel mai înalt nivel posibil de calitate în educație pentru copiii noștri și să ofere un mediu de lucru stabil pentru profesori.”

La rândul său, ministrul de interne Todoris Livanios a subliniat că „învățământul public este prima prioritate a guvernului numirea profesorilor permanenți este un pas necesar pentru a asigura condiții educaționale mai bune pentru elevi și pentru a oferi profesorilor posibilitatea de a se dedica activității lor didactice”.

În cele din urmă, ministrul adjunct al Economiei și Finanțelor Naționale Nikos Papathanasis a remarcat că anunțul numirilor confirmă importanța consolidării educației publice de către guvernul Kyriakos Mitsotakis.