Cel mai grav atac cibernetic al Greciei perturbă examenele de liceu și provoacă rupturi politice

ATENA, GRECIA – Ministerul grec al Educației a declarat că a fost vizat de ceea ce a fost descris drept cel mai cuprinzător atac cibernetic din istoria țării, menit să perturbe o platformă centralizată pentru examenele de liceu.

A spus că atacurile distribuite de refuzare a serviciului sau DDoS, menite să copleșească platforma, au avut loc marți pentru a doua zi consecutiv. Ministerul a adăugat că atacul a implicat computere din 114 țări, provocând întreruperi și întârzieri la examenele de liceu, dar nereușind să perturbe sistemul.

Atacurile cibernetice au determinat o anchetă judecătorească dispusă de un procuror de la Înalta Curte, cu ajutorul secției de criminalitate informatică a poliției.

„Este cel mai important atac vreodată împotriva unei organizații publice sau guvernamentale grecești”, a declarat ministerul educației, descriind incidentele de luni și marți drept „răspândite și în curs de desfășurare”.

Examenele de sfârșit de an pentru școlile secundare din Grecia sunt administrate folosind o platformă online cunoscută sub numele de Submission Bank, care este concepută pentru a stabili un standard uniform la nivel național.

Întreruperea i-a lăsat pe studenți să aștepte ore întregi în sălile de clasă pentru începerea examenelor și a stârnit rupturi politice, după alegerile generale neconcludente la începutul acestei luni.

Premierul interimar Ioannis Sarmas a prezidat marți o întâlnire cu privire la atacuri, despre care o declarație a biroului său a spus că „au fost foarte intense și au indicat un motiv puternic și un know-how”. Dar declarația nu a indicat cine ar putea fi responsabil pentru tulburare.

Acesta a spus că atacurile au fost „respinse eficient” și că, dacă va fi necesar, autoritățile elene vor „mobiliza tot ce este necesar pentru a contracara atacurile cibernetice în viitorul apropiat”.