Grecia reia serviciile de cablu după coliziunea fatală a trenului

Grecia a redeschis unele linii de tren miercuri, la trei săptămâni după ce un accident de tren mortal a forțat autoritățile să suspende toate serviciile feroviare din întreaga țară din cauza problemelor de siguranță.

Toate serviciile de pasageri și de marfă au fost suspendate de când un tren de pasageri care transporta peste 350 de persoane s-a ciocnit frontal cu un tren de marfă, pe 28 februarie, pe aceeași linie, lângă orașul Larissa, ucigând 57 de persoane.

Iar dezastrul feroviar de pe ruta Atena-Salonic, cea mai mortală înregistrată în Grecia, a stârnit proteste în masă pentru deficiențele de siguranță dintr-o rețea care se deteriora.

Guvernul a recunoscut, de asemenea, întârzierile în instalarea sistemelor moderne de siguranță în rețea și a dispus o anchetă judiciară, dar a dat vina accidentului în principal pe eroarea umană. Sindicatele feroviare spun că guvernul a ignorat în mod repetat apelurile sale de a îmbunătăți reglementările de siguranță.

În timp ce poliția a arestat patru lucrători feroviari, inclusiv comandantul stației de serviciu, după ce Biroul Judecătorilor i-a acuzat că au perturbat transportul public, ceea ce a dus la decese.

„Vom face tot posibilul uman pentru a restabili încrederea pasagerilor noștri”, a declarat Panagiotis Terizakis, CEO al Agenției OSE de Căi Ferate din Gara Centrală din Atena înainte de începerea primelor servicii.

„Având în vedere că trenul este cel mai ecologic mod de transport, merită să ne punem toate eforturile pentru reluarea lui rapidă și sigură”, a adăugat el.

Serviciile feroviare se vor relua treptat în următoarele cinci săptămâni, a spus Terizakis, adăugând că trenurile vor circula cu viteze mai mici și cu o forță de muncă întărită în stații pentru a proteja călătoriile.

Experții feroviari au menționat ani de întârzieri în finalizarea unui sistem de control și semnalizare a traficului de la distanță pe o rețea feroviară de 2.500 de kilometri (1.550 de mile) care ar fi putut evita accidentul.