Imobiliarele din Attica: Creștere a prețurilor în ciuda scăderii cererii

Piața imobiliară din Attica înregistrează o creștere susținută a prețurilor în ultimul trimestru al anului 2023 cu toate că cererea manifestă semne de descreștere. Această evoluție este parțial atribuită modificărilor în pragul pentru obținerea Vizei de Aur care au generat un interes sporit pentru proprietățile imobiliare din Pireu.

Potrivit Spitogatos Property Index (SPI) în Attica prețurile de vânzare a caselor au înregistrat o creștere anuală de 148% comparativ cu 136% în trimestrul anterior. Prețul mediu de vânzare pe metru pătrat a atins 2.293 de euro față de 2.230 de euro în trimestrul precedent.

În ceea ce privește închirierile tarifele au crescut cu 99% în trimestrul IV față de aceeași perioadă din 2022. Trimestrul III a consemnat o creștere anuală de 82% iar chiria medie solicitată este acum de 94 euro/mp comparativ cu 925 euro/mp în trimestrul III al anului 2023.

O creștere semnificativă a prețurilor de vânzare s-a înregistrat în orașul-port Pireu cu o medie anuală de 232% în trimestrul al patrulea. Prețul mediu solicitat a ajuns la 2.175 de euro/mp comparativ cu 1.765 de euro/mp acum un an. În suburbiile Pireului creșterea a fost chiar mai pronunțată cu 252% iar prețul mediu solicitat a atins 1.800 de euro/mp față de 1.433 de euro/mp în același trimestru al anului precedent.

Pireul a devenit un magnet pentru investitorii din țări terțe interesați de obținerea Vizei de Aur prin investiții imobiliare de 250.000 de euro sau mai mult. Cu toate acestea există îngrijorări cu privire la realitatea acestei creșteri rapide a prețurilor având în vedere reducerea cererii.

Mulți investitori își îndreaptă atenția către alte domenii deoarece multe dintre proprietățile oferite spre vânzare nu justifică aceste prețuri și nu prezintă caracteristici de investiție speciale.