Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a convocat alegeri generale pentru 21 mai

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a convocat  alegeri generale pentru 21 mai, deoarece liderul de lungă durată al partidului său în sondajele de opinie a scăzut în urma celui mai mare dezastru feroviar din țară.

Ciocnirea, care a avut loc pe 28 februarie între un tren de pasageri și un tren de marfă în nordul Greciei, 57 de persoane au murit. Dezastrul a înfuriat publicul, reducând sprijinul pentru partidul conservator Noua Democrație cu jumătate de punct, până la 4 puncte, în comparație cu principalul său rival de stânga, Syriza, potrivit sondajelor de opinie.

„Țara și cetățenii săi au nevoie de cer senin”, a spus Mitsotakis în timpul unei reuniuni televizate a cabinetului. „Munca noastră continuă cu mai multă îndrăzneală și mai puține concesii”.

Mitsotakis, în vârstă de 55 de ani, fiul regretatului prim-ministru Constantine Mitsotakis, a rămas popular pe tot parcursul mandatului său de patru ani, care trebuia să se încheie în iulie.

Cu toate acestea, recent, reputația sa a fost afectată de acuzațiile de interceptări telefonice ale agențiilor de securitate de stat, precum și de eșecul guvernului de a proteja integritatea rețelei feroviare.

Alegerile pe care le-a convocat nu sunt considerate anticipate deoarece sunt în termen de șase luni de la încheierea mandatului său. Grecia trece la un sistem de reprezentare proporțională care probabil va duce la câștigarea de locuri în parlament a șase partide.

Scăderea recentă a sondajelor de opinie pentru partidul premierului a sporit și posibilitatea formării unui guvern de coaliție. Dar Noua Democrație, a insistat Mitsotakis, urmărea victoria totală.

„Grecii și grecii, la alegerile din 21 mai, vor avea în sfârșit de ales dacă țara va continua să lupte și să câștige provocarea modernizării”, a spus el. Partidul de stânga Syriza a spus că va căuta parteneriate politice, dar a exclus formarea unei coaliții cu conservatorii.

Și în Syriza, vom căuta un guvern de cooperare, chiar dacă vom obține o victorie completă. Țara se confruntă cu provocări uriașe și are nevoie de cel mai larg consens social posibil, a declarat Alexis Charitsis, purtătorul de cuvânt al partidului de opoziție, la TV Antena privată.