15 august: Vacanță grozavă pe insula Tinos

Astăzi, 15 august, este una dintre cele mai importante sărbători pentru greci, care este sărbătorită cu o sărbătoare specială pe insula Tinos.

Această zi este sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, care este sărbătorită cu o splendoare deosebită în Catedrala Maicii Domnului din Tinos, cunoscută sub numele de Panagia Evangelistria. Este o zi sfântă și festivă care atrage vizitatori din toată Grecia.

15 august: Vacanță grozavă pe insula Tinos

Minunile săvârșite de Maica Domnului (Panagia) din Tinos au devenit atât de faimoase încât închinătorii din toată țara au venit la biserică pentru a cere ajutor. Era obișnuit să vezi închinători mergând din port la templu în genunchi în schimbul ajutorului divin.

Panagia a fost construită în locul în care a fost depusă în 1823 sfânta icoană a Maicii Domnului, descoperită în timpul săpăturilor. Icoana a fost găsită după ce o călugăriță locală pe nume Pelagia a avut viziuni și i s-a arătat Fecioara Maria.

15 august: Vacanță grozavă pe insula Tinos

Descoperirea a avut loc în timpul Războiului de Independență al Greciei, înainte ca Cicladele, cărora le aparține Tinos, să fie eliberate de invadatori. Grecii locali au considerat acest lucru ca pe un semn că lupta lor a fost dreaptă și va fi încununată cu victorie.

Acest loc a fost considerat sacru timp de secole. Înainte de apariția creștinismului, aici a existat un templu antic al lui Dionysos.

Pe 15 august, cea mai sfântă zi a amintirii Fecioarei Maria, Maica Domnului din Tinos devine principalul centru pentru pelerini. Oamenii se adună pe insulă din toată Grecia pentru a-și pune urări sau pentru a-și părăsi tamati-ul.

15 august: Vacanță grozavă pe insula Tinos

Mulți greci îndeplinesc ritualul Tamata (τἀματα). Credincioșii cer ajutor divin unui sfânt sau unei alte figuri sfinte. În schimb, ei fac sacrificii materiale sau renunță la ceva ce le este drag pentru a arăta puterea credinței lor.

Devotații care vizitează templul vor observa icoane din argint, aur și bronz reprezentând Tamatas, icoane create de om.

O tamata de argint neobișnuită înfățișează o balenă într-o navă. După ce nava a fost avariată într-o furtună și apa a început să curgă din gaura care a apărut, o balenă a înotat în gaură și a oprit apa, salvând astfel nava de la inundații și salvând marinarii.

15 august: Vacanță grozavă pe insula Tinos

Un orb s-a rugat să-și recapete vederea. Vederea i-a revenit și primul lucru pe care l-a văzut când și-a deschis ochii a fost un portocal. A făcut o copie de argint a copacului și a dat-o bisericii.

În cele din urmă, icoana pruncului reprezintă un copil mic care a fost găsit pe una dintre plajele insulei după ce a fost aruncat de pe o corabie pierdută pe mare.

15 august: Vacanță grozavă pe insula Tinos

După ce pelerinii aprind lumânarea pe 15 august, lasă tamata la templu și își aduc omagiul Fecioarei Maria, mulți dintre ei rămân pe insulă pentru a se bucura de frumusețea neobișnuită și de peisajul feeric al insulei.

Share the news with your friends