Actualizare privind condițiile meteorologice severe – Scene de iarnă cu ploi furtuni și ninsoare

Buletinul de urgență meteorologică din 14.12.2023/12.00 a fost actualizat conform celor mai recente date de prognoză. Subliniem că nu s-au înregistrat diferențe semnificative față de raportul inițial.

Detalii suplimentare:

Ploile și furtunile deja prezente în țările din vest și nord sunt prognozate să se intensifice și să se extindă în majoritatea zonelor în următoarele ore. În aceeași perioadă vânturi furtunoase de nord-est vor domina în nord-estul țării în special în zona nordică a Mării Egee începând de la amiază.

La munte și în zonele semimuntoase se așteaptă că va cădea zăpadă iar sâmbătă (16.12.2023) ninsoarea va acoperi și regiunile cu altitudini mai scăzute din nordul Greciei. Se previzionează o scădere a temperaturilor în următoarele ore în întreg nordul Greciei iar sâmbătă temperatura va scădea și în zonele centrale ale țării cu 6 până la 8 grade Celsius.

Analiză:

A. Se prognozează ploi abundente și furtuni:

a) Astăzi vineri (15-12-2023) în vest centrul și nordul continentului iar după-amiază în centrul și nordul Mării Egee.

b) De la primele ore ale zilei de sâmbătă (16-12-2023) fenomenele meteorologice vor receda în vest dar în partea de est a țării (în special în Sporade Tesalia Evia nord-estul Mării Egee și posibil Halkidiki) acestea vor persista până în după-amiaza zilei.

c) După-amiaza zilei de sâmbătă (16-12-2023) efectele puternice se vor concentra în estul Mării Egee și în zonele maritime-litorale sudice. În aceste regiuni efectele se vor diminua peste noapte spre duminică.

B. Se vor înregistra ninsori cu acumulări semnificative pe alocuri:

a) În următoarele ore de vineri (15-12-2023) în vestul Macedoniei (inclusiv orașe) în zonele montane din restul Greciei de Nord și Centrale iar spre seară va ninge și în zonele semimontane din estul Macedoniei și Tracia (la altitudini de 500 de metri și peste). În noaptea de vineri spre sâmbătă ninsoarea va acoperi și zonele montane ale insulelor din nord-estul Mării Egee.

b) Sâmbătă (16-12-2023) ninsoarea va continua în zonele montane precum și în zonele semimuntoase ale Greciei Centrale și de Nord în timp ce în estul Macedoniei și Traciei va ninge și în zonele cu altitudini joase (aproximativ 200 m). Seara se preconizează o diminuare a fenomenelor de ninsoare.

C. Vânturile puternice din nord-est vor sufla:

a) Astăzi vineri (15-12-2023) după-amiază în nord-estul Greciei și în special în nordul Mării Egee cu intensitate de până la 8 Beaufort.

b) Sâmbătă (16-12-2023) inițial în centrul și nordul Mării Egee iar de la prânz în întreaga regiune a Mării Egee cu viteze de 8 și local 9 Beaufort.

c) Duminică (17-12-2023) vânturile furtunoase din nord vor persista în centrul și sudul Mării Egee până la prânz urmând să se atenueze treptat începând cu după-amiaza.

D. Se preconizează îngheț în nordul Greciei în cursul weekend-ului cu posibilitatea de îngheț puternic în unele zone duminică în special în nord-vest.