Detectare Blocator de Reclame

Selectați Limba

Blocator de Reclame Detectat

Se pare că folosești un blocator de reclame. Site-ul nostru depinde de reclame pentru a oferi conținut premium gratuit tuturor utilizatorilor.

Te rugăm să dezactivezi blocatorul de reclame pentru a continua să navighezi pe site și să te bucuri de conținutul nostru premium.

 

Grecia

Santorini: Cutremurele puternice succesive ating 4,5 pe scara Richter la primele ore ale dimineții de luni

Insula Santorini se confruntă în continuare cu cutremure, deoarece la primele ore ale dimineții de luni au fost martorii unei serii de cutremure a căror intensitate a variat între 3 și 4,5 pe scara Richter. Potrivit Observatorului Național din Atena, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate peste 200 de cutremure, ceea ce a ridicat o stare de anxietate în rândul locuitorilor și autorităților.

La ora 05:47, un cutremur cu magnitudinea 3,6 a lovit la 18 kilometri sud-est de Amorgos, urmat un minut mai târziu de un cutremur cu magnitudinea 3,2 la nord-vest de Insula Anafi. Solul nu s-a mai liniştit, întrucât pe parcursul zilei s-au produs alte câteva cutremure, dintre care cel mai puternic a atins 4,7 grade în Arkesini Amorgos duminică seara.

Ca urmare a creșterii activității seismice, premierul Kyriakos Mitsotakis a susținut o întâlnire de urgență la Palatul Maximus în prezența unor înalți oficiali și experți, printre care ministrul Protecției Civile Vassilis Kikilias și șeful Statului Major General al Apărării Naționale. S-au discutat despre datele seismice, subliniind importanța ca cetățenii să adere la îndrumarea experților.

În declarațiile sale, Kikilias a subliniat că măsurile luate sunt în întregime preventive, iar autoritățile competente urmăresc îndeaproape situația, menționând că activitatea seismică continuă să fie monitorizată și furnizate actualizări periodice.

Comitetul de evaluare a riscului seismic a mai recomandat luni, 3 februarie, ca măsură de precauție, închiderea școlilor de pe patru insule, Thira Anafi Ios și Amorgos. De asemenea, a sfătuit cetățenii să evite adunările în interiorul clădirilor, să stea departe de instalațiile abandonate și să evite porturile cu structură slabă, pe lângă luarea măsurilor de precauție atunci când se deplasează în zone predispuse la alunecări de teren.

Într-un context conex, primarul Santorini, Nikos Zorzos, a declarat că echipele de salvare și urgență sunt prezente pentru a asigura siguranța, subliniind că planul de protecție în caz de urgență a fost actualizat și au fost identificate zone de refugiu în cazul oricărei situații de urgență.

Experții continuă să monitorizeze situația îndeaproape, deoarece o nouă reuniune a comitetelor științifice este programată să aibă loc marți la prânz pentru a evalua eventualele evoluții și pentru a lua decizii suplimentare atunci când este necesar.