Atena: Mitsotakis și Erdogan au stabilit calea către pace și cooperare între Grecia și Turcia

Ca un pas important către consolidarea relațiilor bilaterale, premierul grec Kyriakos Mitsotakis sa întâlnit la Atena cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Vizita s-a desfășurat într-o atmosferă optimistă, cu semnarea unui acord care vizează îmbunătățirea relațiilor și întărirea legăturilor dintre cele două țări.
În contextul sesiunilor intense de dialog și discuții, care au durat o oră și jumătate, Mitsotakis a subliniat necesitatea ca Grecia și Turcia să trăiască unul lângă altul în pace și să caute soluții la problemele stringente dintre ele. El a subliniat, de asemenea, importanța menținerii canalelor de comunicare deschise pentru dialogul continuu și rezolvarea problemelor.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a confirmat că Grecia va relua planul de a acorda cetățenilor turci vize de șapte zile pentru a vizita 10 insule grecești din apropierea Turciei și a declarat că discuțiile dintre cele două țări vor continua în multe domenii precum cooperarea economică și culturală.

La rândul său, Erdoğan a subliniat importanța menținerii unui „dialog constructiv” pentru a rezolva problemele disputate dintre cele două țări. El a subliniat dorința Turciei și Greciei de a stimula comerțul bilateral, subliniind totodată că nu există probleme mari care să nu poată fi rezolvate concentrându-se pe aspectele pozitive și pe imaginea de ansamblu.

Într-un context a sugerat Erdogan, a propus organizarea de întâlniri anuale la nivel înalt între cele două țări, în timp ce a cerut o îmbunătățire a situației „minorității turce” din Tracia de Vest, la care Mitsotakis a răspuns citând recunoașterea oficială de către Atena a minoritate ca națiune musulmană.autoritatea Tratatului de la Lausanne.
Erdogan a încheiat apelând la o soluție justă la problema Ciprului, bazată pe faptele de pe insulă, pentru a obține stabilitate și pace în regiune.
Acești pași întruchipează inițiativa serioasă de a consolida legăturile dintre Grecia și Turcia și de a consolida înțelegerea reciprocă și cooperarea pe probleme comune într-un mod care să contribuie la realizarea păcii și stabilității în regiune.