Grecii votează la cele doua alegeri generale în 5 săptămâni, partidul conservator fiind favorizat să câștige majoritatea

ATENA, GRECIA — Grecii au mers duminică la vot pentru a doua oară în mai puțin de două luni, partidul conservator aflat la putere fiind un favorit puternic pentru a câștiga o largă majoritate după o campanie axată pe creștere economică și securitate.
Votul a fost umbrit de epava dezastrului navei în urmă cu puțin peste o săptămână, care a provocat sute de migranți morți sau dispăruți în largul coastei de vest a Greciei. Dar este puțin probabil ca dezastrul să afecteze în mod semnificativ rezultat general, deoarece grecii se așteaptă să se concentreze asupra problemelor economice interne.
Liderul conservator, Kyriakos Mitsotakis, pregătește un al doilea mandat ca prim-ministru, după ce Noul Partid Democrat a câștigat alegerile din mai cu o marjă mare – dar nu a reușit să-și asigure suficiente locuri în parlament pentru a forma un guvern. Odată cu o nouă lege electorală care susține acum ca partidul să câștige locuri suplimentare, el speră să construiască o majoritate puternică în parlamentul de 300 de membri.

Principalul său contestator este Alexis Tsipras, care conduce partidul de stânga Syriza și a ocupat funcția de prim-ministru între 2015 și 2019 – unul dintre cei mai turbulenți ani din criza financiară a Greciei care a durat aproape un deceniu.
Tsipras a avut rezultate slabe la alegerile din mai, ajungând pe locul al doilea, cu 20 de puncte procentuale în urma Noii Democrații. De atunci a încercat să-și adună baza de alegători, sarcină complicată de partidele dispărute formate de unii dintre foștii săi parteneri.

Vorbind după votul într-un cartier de vest al Atenei, Tsipras părea să accepte ca partidul său să fie în opoziție în următorii patru ani.
„Aceste alegeri cruciale nu determină doar cine va conduce țara, ci determină viața noastră pentru următorii patru ani, ci determină calitatea democrației noastre”, a spus Tsipras. Ea decide dacă vom avea un guvern necenzurat sau opoziție puternică.

Acest rol poate fi jucat doar de Syriza.”
Votul de duminică vine după ce sute de migranți au fost uciși sau dispăruți în sudul Greciei, când o navă supraaglomerată care se îndreptă din Libia către Italia sa răsturnat și sa scufundat. Naufragiul a stârnit critici asupra modului în care autoritățile elene au gestionat operațiunea de salvare, precum și asupra politicilor restrictive de imigrare a țării.