Creșterea prețurilor imobiliare împing familiile și companiile la licitații pentru a evita criza imobiliară

Rezumatul stirilor
Cu prețurile imobiliare și chiriile în creștere semnificativă, familiile și companiile apelează la licitații pentru a evita criza locuințelor. Cu toate acestea, procesul de licitație implică multe provocări și riscuri, inclusiv imposibilitatea de a vizita proprietăți din interior, posibilitatea de a contesta validitatea licitației și deteriorarea stării proprietăților ca urmare a relațiilor ostile dintre debitori și bănci. Cu toate acestea, licitațiile rămân o oportunitate importantă pentru cei care doresc să cumpere imobile la prețuri rezonabile.

Detalii stiri:
Piața imobiliară a cunoscut o creștere semnificativă a prețurilor de vânzare cu 60% în ultimii șase ani, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a chiriilor. În aceste condiții, licitațiile sunt considerate singura soluție pentru familii pentru a evita repercusiunile crizei locative.

Interes crescut pentru licitații

Tendința către licitații pentru cumpărarea de imobile nu este nouă. Popularitatea acestei metode a crescut din 2019, când multe persoane căutau să cumpere proprietăți cu scopul de a le transforma în închirieri pe termen scurt. De exemplu, un apartament de 48 de metri pătrați din Pangrati a fost vândut cu 54.000 de euro, o creștere de până la 95% față de prețul inițial.

Cu toate acestea, procesul de licitație în licitațiile imobiliare este un domeniu complex, greu de înțeles pentru cei care nu sunt începători. Statisticile indică faptul că rata de finalizare a licitațiilor variază doar între 10% și 15%, întrucât în ​​ultimii patru ani au fost vândute aproximativ 150.000 de proprietăți, cu o valoare totală care depășește 18 miliarde de euro.

Provocările licitațiilor imobiliare

Michalis Athanasiou, șeful Agenției Imobiliare Athanasiou, care a fost fondată în 1952, a explicat că licitațiile imobiliare prezintă oportunități importante, dar ascund și dezavantaje majore. El a subliniat că licitațiile care au devenit disponibile online din februarie 2018 au început în anii 1950 și s-au desfășurat inițial în fața proprietății oferite la licitație.

Licitațiile electronice sunt gestionate de notari autorizați și se recomandă ca licitația să fie depusă de profesioniști cu experiență bună în acest domeniu. Greșelile în timpul licitației pot fi foarte costisitoare, iar contestarea validității unei licitații poate duce la înghețarea fondurilor pentru ani de zile.

Riscuri de cumpărare din licitații

Procesul de cumpărare prin licitații online implică multiple provocări. De exemplu, nu este posibilă vizitarea proprietății din interior, iar cumpărătorii trebuie să se bazeze pe rapoartele disponibile prin intermediul platformei electronice. Există și posibilitatea ca debitorii să conteste valabilitatea licitației, ceea ce poate întârzia ani de zile procesul de a beneficia de proprietate.

Mai mult, cumpărătorii se confruntă cu problema de a nu avea chei pentru proprietatea achiziționată, ceea ce necesită intrarea cu ajutorul unui executor judecătoresc și al unui lăcătuș. Există și cazuri în care proprietatea oferită spre vânzare este diferită de realitate, ceea ce crește complexitatea procesului.

Deteriorarea stării imobiliare

Proprietățile vândute la licitație suferă adesea daune semnificative din cauza relațiilor contradictorii dintre debitori și bănci. Debitorii scot tot ce poate fi scos din proprietate, ceea ce duce la o deteriorare semnificativă a stării sale interne.

Scris de: [ANCA]