Select Language

 

Grecia

Seismologii sună de alarmă în Santorini după un cutremur de 5,2 grade

Insula Santorini se află într-o stare de suspans după ce a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 5,2, temerile crescând că activitatea seismică actuală ar putea fi doar un preludiu la un cutremur mai puternic, în lumina acestor evoluții, oamenii de știință analizează datele geologice pentru a determina gravitatea situației.

De la începutul seriei seismice pe 26 ianuarie și până pe 4 februarie, Laboratorul de seismologie al Universității Naționale din Atena a înregistrat peste 7.700 de cutremure, un număr fără precedent care ridică multe întrebări. Experții consideră că faliile active din regiune pot fi responsabile pentru acest fenomen, care crește posibilitatea unui cutremur mai puternic în zilele următoare.

În acest sens, George Caveris, profesor de seismologie, a spus:
Ne confruntăm cu o activitate seismică neobișnuită. Această zonă conține mai multe falii geologice active, nu doar una sau două, care se extind pe distanțe de până la 20 de kilometri.

Rapoartele indică, de asemenea, că activitatea seismică s-a mutat din zona Caldera la Colombo și apoi la Anidro, unde a durat șase zile. Aceste schimbări geologice i-au determinat pe oamenii de știință să studieze posibilitatea unui cutremur mai puternic, cu o magnitudine mai mare de 6 pe scara Richter.

De asemenea, seismologul Akis Tselentis și-a exprimat îngrijorarea, spunând: „
Sper că puterea cutremurului principal va rămâne în jur de 6 grade, dar având în vedere natura geologică a zonei, poate ajunge la 7 grade, ceea ce este foarte îngrijorător”.

Pe lângă activitatea seismică, activitatea vulcanică din regiune este supusă unei monitorizări atente, deoarece cutremurele pot declanșa activitatea vulcanică. În lumina acestor riscuri, comitetul de experți se pregătește să organizeze o ședință de urgență sâmbătă pentru a revizui măsurile preventive și a face noi recomandări.