Guvernatorul BoG solicită reexaminarea scutirilor fiscale

Guvernatorul Băncii Greciei (BoG), Yannis Stournaras, a cerut marți o revizuire a tuturor scutirilor de taxe de către conducerea politică a ministerului de finanțe, adăugând că „țara are nevoie de venituri”.

Stournaras a vorbit la o conferință organizată de think tank-ul „Kyklos Ideon”.

El a mai susținut că veniturile preconizate a fi încasate de stat din vânzarea acțiunilor deținute de Fondul de Stabilitate Financiară, deși sunt mici în comparație cu cele alocate pentru salvarea lor, nu sunt mici ținând cont de beneficiile pe care le-a primit. din PSI, precum și dividendele mari alocate de Banca Greciei, care provin în principal din ELA (inclusiv lichiditatea pe care a acordat-o băncilor).

El a reiterat că economia neagră din Grecia depășește 40 de miliarde de euro, subliniind necesitatea de a reexamina utilitatea socială a scutirilor fiscale existente și dacă acestea se referă la cei cu adevărat vulnerabili.

Șeful băncii centrale a spus că Grecia „s-a întors din prag și este acum o poveste de succes internațional”.

El a recomandat, de asemenea, continuarea unei „politici fiscale prudente” pentru ca bugetul să-și dubleze excedentul primar la 2% din PIB în 2024. El a adăugat că datoria publică scade rapid, estimând că salariile reale în țară vor crește acest lucru. an.

În ceea ce privește băncile, el a spus că acestea sunt capitalizate corespunzător, deși 50% din capitalul lor este format din impozit amânat și și-a exprimat speranța că investitorii strategici își vor exprima interesul pentru Banca Națională și Piraeus Bank, în urma manifestării interesului de către Unicredit de a achiziționa 9% din Alpha Bank. .

În ceea ce privește evoluția ratelor dobânzilor, el a estimat că, dacă inflația a scăzut sub 3% în mod permanent în august 2024, este probabil ca Banca Centrală Europeană (BCE) să procedeze la o mică reducere a ratelor principale ale dobânzilor.

Share the news with your friends