Un mesaj de la salvamari: plajele organizate sunt sigure
Având în vedere că anul acesta odată cu deschiderea sezonului maritim, numărul accidentelor pe plaje a crescut semnificativ și s-au înregistrat 9 astfel de cazuri în ultimele 24 de ore, șeful Școlii Naționale de Salvamar din Grecia, Stylianos Tsilaki, a vorbit despre rolul salvamarilor pe plajele organizate și măsurile de siguranță pe care le asigură pe plaje.
Prezența unui salvamar pe plajă este foarte importantă, el evaluează situația și, dacă este cazul, ajută scăldatorii chiar și în cazul unor obstacole minore, pentru a evita un accident.
După cum notează el, din luna iunie a acestui an, când a început sezonul, salvamarii de la Școala Națională de Salvamari au realizat deja 30 de salvari oficiale cu succes.
În timp ce dă instrucțiuni și sfaturi pentru înotul în siguranță pe plaje, domnul Tsalaki subliniază că obiceiurile alimentare sunt foarte importante.
„Nu se recomandă intrarea în mare după cină, de preferință numai după două ore și jumătate, în cazuri excepționale fiind permise doar mâncare ușoară sau fructe.
De asemenea, este foarte important să luați suficientă apă, protecție solară, care trebuie reînnoită la fiecare 20 de minute.
Pentru grupurile vulnerabile, persoanele în vârstă sau persoanele cu antecedente medicale care iau medicamente, domnul Tsalaki subliniază că cel mai bun moment pentru a merge la mare este dimineața sau după prânz, adică ar trebui să se abțină de la a merge la plajă între 12 si 4 dupa-amiaza.
„Verificați-vă întotdeauna plaja pentru un salvamar în turn și căutați steaguri. Steagul are trei culori: verde, galben și roșu.
Steagul verde: înseamnă că înotul pe plajă este gratuit.
Steagul galben: înseamnă o problemă, cum ar fi condițiile meteorologice sau o anumită poluare.
Steagul roșu: nu ar trebui să intrăm deloc în mare, înseamnă că există un anumit pericol pe coastă”, explică el.
Potrivit șefului Școlii Naționale de Salvamar, oricine știe să înoate poate deveni salvamar, pentru asta trebuie să urmeze un curs special de pregătire de 15 zile la Școala Națională de Salvamar.
Cursul cuprinde subiecte teoretice și practice, urmate de examene școlare, după care candidatul devine salvamar, care astăzi este insuficient.