Cutremur lovește cu 5.1R Creta provocând pagube materiale (videoclipuri)

Un cutremur cu magnitudinea 5,1 pe scara Richter a lovit coasta de sud a insulei Creta, lângă orașul Moires, a anunțat Institutul de Geodinamică din Atena. Pagube materiale ușoare, dar nu au fost raportate răniți.

Cutremurul a avut loc joi la ora locală 21.59, la o adâncime focală de 8,9 kilometri.
Cutremurul a provocat pagube la case și birouri.

Cutremur lovește cu 5.1R Creta provocând pagube materiale (videoclipuri)

Video:

La aproape două ore după cutremur, o parte a unui balcon și a baldachinului atașat din zona Kaminia s-a prăbușit și a fost un miracol că nimeni nu a fost rănit.

Cu o zi mai devreme, în aceeași zonă a avut loc un tremur cu magnitudinea de 4,2.

Primarul din Faistos, Grigoris Nikolidakis, a declarat pentru site-ul web Cretalive că „localnicii au ieșit în stradă, dar, în acest moment, nu au fost înregistrate pagube”.

Primarul a dispus închiderea școlilor din zona Faistos vineri, 19 mai 2023.

Cutremurele de magnitudine similară sunt departe de a fi rare în Grecia, care se află într-o regiune în care placa africană împinge placa eurasiatică spre nord.

Ce spun seismologii

Președintele Prevenirea și Protecția împotriva Cutremurelor, Efthymios Lekkas, a sosit vineri dimineață la Moiras, având o întâlnire cu Municipiul Phaistos, membri ai Protecției Civile și ai Serviciului de Pompieri.

Lekkas ar fi subliniat că în ultimii doi ani s-a înregistrat o activitate crescută în așa-numita doline tectonice a prefecturii Heraklion, care se extinde spre vest și spre est.

Datele științifice colectate până acum arată că „ne aflăm într-o fază de stimulare”, a subliniat Lekkas.

El a adăugat că seismologii monitorizează îndeaproape evoluția seismică și va dura încă două 24 de ore pentru a ajunge la concluzii sigure.

Totuși, el a subliniat că este încurajator faptul că se înregistrează replici, ceea ce înseamnă că forțele energetice din zonă sunt disipate.

Deși, el a părut optimist, subliniind că nu există o ruptură majoră în regiune, el a avertizat că autoritățile locale și mecanismul relevant ar trebui să fie pregătite.