Focul continuă să facă ravagii în Grecia – după tragedia migranților de la graniță

Incendiile care au ucis 20 de persoane în Grecia continuă să rătăcească pe un deal din apropierea Atenei și în regiunea Euro, lângă granița cu Turcia.

Optsprezece dintre morți sunt migranți ilegali care au trecut granița turco-greacă și s-au ascuns în pădurile de la nord de orașul Alexandroupolis.

Marți, pompierii au găsit morții în pădurea Dadia, la nord de Alexandroupolis.

„Din păcate, prezența lor în pădurea Dadia s-a dovedit fatală”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Pavlos Marinakis, menționând că în zona în care au fost găsiți s-a tras la timp o alarmă și au fost transmise mesaje de evacuare de la serviciul mobil de urgență.

Migranții și refugiații care încearcă să intre în țările UE se confruntă cu multe pericole – sunt bătuți, jefuiți, arestați, forțați să treacă peste graniță sau înecați în Marea Mediterană. Riscurile includ acum un inel de foc în nordul Greciei.

Pentru mulți refugiați care încearcă să treacă în țările UE, râul Euros este poarta lor de intrare, iar pădurea vastă de pe cealaltă parte oferă acoperire.

Toți cei care au murit în pădurea Dadiya au fost bărbați, iar doi minori. Cadavrele au fost găsite pe o rază de 500 de metri de incendiu și au fost duse la Alexandroupoli pentru autopsie, dar identificarea lor va fi dificilă, iar autoritățile vor avea nevoie de prezența rudelor pentru a le ajuta.

Un bărbat sirian a declarat pentru BBC că se teme că vărul său în vârstă de 27 de ani a murit în incendiu, deoarece nu a reușit să-l contacteze timp de patru zile. Vărul său se afla într-un grup de sirieni, afgani și irakieni care plănuiau să treacă granița printr-o rută familiară prin pădurea menționată.

Potrivit declarației sale, în ciuda ordinului de evacuare, refugiații nu au apelat la autoritățile elene pentru ajutor, de teamă că poliția îi va returna la granița cu Turcia.

Potrivit datelor poliției, aproximativ 900 de persoane au încercat să treacă granița pe tot parcursul lunii august, iar zeci de traficanți au fost arestați.

Mulți locuitori ai satelor din jurul Alexandroupolis sunt revoltați pentru că cred că incendiile au fost cauzate de migranți care au trecut granița și s-au ascuns în pădure, cu toate acestea, nu există dovezi că incendiile din Pădurea Dadia au fost provocate de migranți.

În acest sens, a făcut furori înregistrările video realizate în zona Alexandroupolis, unde se vede că un bărbat grec „reține” refugiați și migranți și îi încuie într-un camion. Un bărbat ocolește mașina și îi acuză pe migranți că au încercat să-i ardă pe greci. Apoi deschide ușa pentru a dezvălui mai mulți tineri speriați.

Poliția a declarat că bărbatul a fost arestat împreună cu două persoane suspectate că l-au ajutat, menționând că videoclipul conținea „detenția ilegală a 13 imigranți ilegali de origine siriană și pakistaneză”.

Un procuror al Curții Supreme a cerut o anchetă dublă asupra cauzelor incendiilor din regiunea Euro și a presupuselor incidente de violență rasistă împotriva migranților care au dus la moartea a 18 persoane în Pădurea Dadia.

Share the news with your friends