WWF: De ce șerpi suntem în pericol în Grecia – Cum să reacționăm dacă vedem sau suntem mușcați de un șarpe

Cu ocazia incidentului cu nefericita femeie din Salonic, care a fost mușcată de o viperă atunci când i s-a cerut să o scoată de la școală, WWF Grecia a publicat informații despre vipere și șerpi în general din Grecia , precum și instrucțiuni despre ce să se facă. fă dacă îi întâlnești chiar dacă te mușcă.

Potrivit organizației de mediu, instrucțiuni detaliate și toți șerpii, precum și celelalte reptile din Grecia sunt înregistrate pe site-ul herpetologic de încredere herpetofauna.gr .

WWF: De ce șerpi suntem în pericol în Grecia - Cum să reacționăm dacă vedem sau suntem mușcați de un șarpe

Șerpii care au otravă la noi în țară sunt șarpele cu clopoței , șarpele cu clopoței și viperele . Primele două au venin în dinții din spate, așa că este foarte dificil să muști într-un mod care să injecteze venin într-un om. În ceea ce privește viperele, există cinci specii care există în Grecia, dar doar una, Vipera ammodytes , se răspândește în toată țara.

În special, viperele sunt șerpi lenți și dacă se simt amenințați rămân nemișcați pentru a nu fi observați și apoi se îndepărtează cât mai repede posibil pentru a evita pericolul. În cazul în care cineva se apropie suficient de ei, încep să șuiera puternic (suierat) și se ghemuiesc într-o poziție de apărare, în timp ce sunt gata să-și folosească ultima apărare, mușcătura, dacă sunt abordați la o distanță mai mică de jumătate de metru.

Viperele nu vor ataca niciodată dacă cineva nu le apucă sau nu se apropie de ele , adică dacă nu simt o amenințare directă la adresa vieții lor. Dar chiar și în acest caz, este mai probabil să muște „uscat”, adică fără injectare de otravă, doar ca avertisment.

WWF: De ce șerpi suntem în pericol în Grecia - Cum să reacționăm dacă vedem sau suntem mușcați de un șarpe
Potrivit WWF, nu există nicio modalitate de a fi sigur că am scos șerpii din incinta noastră pentru totdeauna. Dar ne putem concentra pe ceea ce îi atrage, luând măsurile necesare pentru a le evita și a ne proteja. Cele mai frecvente motive pentru care un șarpe se va găsi în interiorul casei noastre sau într-un alt spațiu închis sunt fie pentru că a descoperit o sursă de hrană, fie pentru că dorește să găsească o ascunzătoare unde să se odihnească.

După cum subliniază organizația, datorită compoziției veninului de șarpe din Grecia, după o mușcătură otrăvitoare avem timp mai mult decât suficient pentru a vizita un spital la timp pentru acordarea primului ajutor .

O excepție este cazul mușcăturii pe gât sau pe cap , datorită faptului că în timpul formării umflăturii poate apărea o obstrucție a tractului respirator, precum și cazul unei reacții anafilactice , așa cum sa întâmplat femeii în Salonic.

Instrucțiuni despre ce poți face pentru ca șerpii să nu fie atrași de casa ta, dar și cum să reacționezi dacă vezi un șarpe în zona ta, pot fi găsite aici .

În cazul mușcăturii de șarpe se recomandă:
Fără mers pe jos.
Curățați rana cu apă și săpun.
Îndepărtați bijuteriile și îmbrăcămintea strânsă înainte de a începe umflarea.
Imobilizarea membrului (unde a avut loc mușcătura) într-o poziție mai mică decât înălțimea inimii.
Fără bandă ischială. Recomandarea de a lega strâns membrul mușcat cu un bandaj sau o cârpă este greșită.
Fara cafea si alcool.
Fără gheață pe rană.
Nu prindeți șarpele. Încercăm să ne amintim culoarea și forma șarpelui pentru a o descrie medicilor.
Transfer la spital.
Nu tăiați și „sorbiți” otravă. Sunt cazuri în care, în urma acestei vechi practici, au suferit o infecție mai gravă decât mușcătura sau chiar leziuni permanente.
În cele din urmă, WWF Grecia împărtășește de pe site-ul herpetologic herpetofauna.gr cele mai răspândite mituri despre șerpi și reptile , care, din păcate, provoacă impresii greșite despre aceste specii atât de importante pentru funcționarea ecosistemului.