Atenție la escrocherii telefonice – Procuratura pentru infracțiuni cibernetice avertizează cetățenii

Atenție la escrocherii telefonice

Atenție la apelurile telefonice care folosesc mesaje înregistrate în care făptașii se prefac a fi autorități de poliție.

În ultima perioadă de timp au fost semnalate la Direcția Electronică de Urmărire a Criminalității cazuri de tentative de înșelare a cetățenilor prin apeluri telefonice cu scopul de a extrage date personale sensibile, informații financiare sau chiar coduri de securitate.

Apelurile telefonice sunt efectuate de pe telefoane fixe sau mobile folosind un mesaj înregistrat în engleză sau greacă. Autorii acestor apeluri, pretinzându-se autorități de poliție, îi îndeamnă pe cetățeni să urmeze pași anume pentru a fi informați cu privire la dosarele penale aflate pe rol, care ar fi pe rol împotriva lor.

Ca urmare a celor de mai sus, Direcția electronică de urmărire penală recomandă cetățenilor:

fii atent la astfel de apeluri telefonice,
să păstreze numărul de telefon de la care au fost apelați,
să nu apeleze înapoi un număr furnizat prin mesageria vocală;
să fii precaut – să nu vorbești cu nimeni care îi sună și îi cere informații sensibile,
să nu-și dezvăluie parolele bancare online, detaliile cardului sau alte informații sensibile prin e-mail sau telefon.
să nu dea, în niciun caz, codul „PIN” al cardului de credit sau debit sau codul de acces al contului lor bancar prin e-banking.
Se observă că cetățenii pot obține sfaturi utile pentru a nu fi înșelați în „Ghidul cetățeanului”, care este găzduit pe site-ul Poliției Elene ( www.hellenicpolice.gr ) precum și prin conturile oficiale ale Direcției electronice de urmărire penală. , pe următoarele rețele de socializare:

Salonic: Bărbat arestat pentru că și-a abuzat fiica de 13 ani