168 Încălcarea spațiului aerian grec de către aeronavele de luptă turcești

Încălcarea spațiului aerian grec

Grecia a acuzat miercuri vecinul său Turcia că a stârnit tensiuni în Marea Egee prin încălcarea spațiului său aerian cu avioane de luptă.

„Cifrele vorbesc de la sine”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Alexandros Papoyuanou, într-un briefing de presă adresat corespondenților diplomatici din Atena, adăugând că Grecia a înregistrat 168 de încălcări ale spațiului aerian și 42 de zboruri ilegale într-o singură zi, miercuri, 27 aprilie.

Papayano a descris provocările Turciei drept „fără precedent”, adăugând că aeronavele militare ale țării au survolat și insulele locuite grecești din estul Egeei, inclusiv Rodos, Kos și Kalymnos.

Purtătorul de cuvânt a spus că zborurile de miercurea trecută au doborât recordul anterior pentru zboruri de o zi în 2020, care a fost de 23.

„În acest moment critic și dificil pentru Europa și NATO, comportamentul Turciei încalcă principiile de bază ale dreptului internațional, subminând în același timp coeziunea NATO”, a spus Papayano, adăugând că incursiunile repetate contravin spiritului relațiilor de bună vecinătate pe care Grecia le are. în curs de dezvoltare.

Papayano a spus că Atena a informat ONU, Uniunea Europeană și NATO despre ceea ce el a afirmat că este o „încălcare a suveranității Greciei”. El a spus că prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis va ridica problema în timpul vizitei sale în Statele Unite, în perioada 16-17 mai.

Explozie în fabrică în nordul Greciei, muncitor grav rănit