Select Language

 

Grecia

Autoritățile fiscale investighează 800 de cazuri suspectate de contribuabili care își ascund veniturile reale

Fiscul au identificat și investighează 800 de contribuabili cu dobândă mare care au declarat la Fisc venituri mai mici de 10.000 de euro, dar ale căror cheltuieli sunt disproporționat de mari ca și modul lor de viață.

După ce le-a analizat bunurile și declarațiile anterioare, Autoritatea Independentă pentru Venituri Publice a inițiat periodic controale fiscale, iar în cazurile în care contribuabilii nu pot justifica diferențele uriașe care apar între veniturile și cheltuielile impozabile, aceștia vor fi obligați să plătească impozite și penalități.

Informațiile indică faptul că cheltuielile anuale ale unora ajung la 30 de mii de euro, iar pentru altele la 100 de mii de euro, și sunt cazuri în care cheltuielile variază între 150 și 300 de mii de euro.

De precizat că contribuabilii mai sus menționați au apărut în urma unui audit amplu efectuat de AADE a 3,8 milioane de declarații fiscale cu venituri mai mici de 10.000 de euro. Comparând veniturile declarate cu costul vieții, așa cum este înregistrat electronic, AADE își propune să-i identifice pe cei care își ascund adevăratele venituri.

S-au folosit date din tranzacții în cont bancar, plăți cu cardul, facturi de energie electrică, telefoane mobile, precum și informații despre diverse plăți, care au fost comparate cu veniturile declarate de contribuabili.

Verificările încrucișate au relevat 440.000 de cazuri în prima fază, iar apoi au fost identificate discrepanțe semnificative în aproximativ 20.000 de cazuri. În cel de-al doilea tratament, AADE a ajuns să aibă 800 de cazuri, care în prezent sunt supuse unor audituri regulate.

Autoritatea se concentrează, de asemenea, pe 20 de influenți activi în rețelele sociale, serviciile de audit verificând dacă declară veniturile pe care le câștigă din reclame sau produsele pe care le promovează. Prin urmare, datele privind tranzacțiile în cont sunt solicitate de la instituțiile de credit, iar inspectorii vor verifica dacă se potrivesc cu ceea ce a fost declarat în declarațiile fiscale.

Este de remarcat faptul că activitatea influencerilor este determinată de autoritățile fiscale în funcție de numărul de urmăritori și de numărul de audiențe care le vizualizează postările.