Prognozele oficiale ale alegerilor din Grecia arată o victorie zdrobitoare pentru partidul conservator Noua Democrație

ATENA, GRECIA Partidul conservator Noua Democrație din Grecia a câștigat duminică o victorie zdrobitoare la cele de-a alegeri din țară în cinci săptămâni, au demonstrat proiecțiile oficiale bazate pe următoarele timpuri, asigurând suficiente locuri parlamentare pentru a forma un guvern pentru un al doilea. . mandat de patru ani.
Se așteaptă ca partidul lui Kyriakos Mitsotakis să câștige 40,5% din voturi, principalul său rival, partidul de stânga Syriza, suferind o înfrângere zdrobitoare cu un sprijin de 18% mai mic decât cel așteptat, mai rău decât cei 20% din ultimele alegeri. . din mai. . .

Votul de duminică a avut loc la puțină peste o săptămână după ce o navă de migranți sa răsturnat și sa scufundat în largul coastei de vest a Greciei, lăsând sute de morți sau dispăruți și punând sub semnul întrebărilor acțiunilor autorităților elene și a politicilor dură de imigrație. a ţării.

Dar dezastrul, unul dintre cele mai grave din Marea Mediterană din ultimii ani, nu a afectat alegerile, dintre problemele economice interne au fost în fruntea minții alegătorilor.
Sează că partidul lui Mitsokis va câștiga suficient din cele 300 de parlamentului pentru a forma un guvern stabil pentru locurile de muncă ale legii electorale care oferă alegerilor să câștige suplimentare. Alegerile anterioare din mai, desfășurate într-un sistem de reprezentare proporțională, i-au lăsat cinci locuri mai puțin de o majoritate, în ciuda faptului că a câștigat 41% din voturi.

În total, opt partide sunt de așteptat să treacă pragul de 3% pentru a intra în Parlament, inclusiv un partid de extremă dreaptă și un partid extremist. Numărul de partide care intra în parlament va afecta numărul de locuri pe care le va deține câștigătorul.

Mitsotakis, în vârstă de 55 de ani, a făcut campanie pe o platformă de asigurare a creșterii economice și a stabilității politice, pe măsură ce Grecia revine treptat dintr-o criză financiară brutală care a durat aproape un deceniu.
Principalul său rival, Alexis Tsipras, în vârstă de 48 de ani, a ocupat funcția de prim-ministru între 2015 și 2019 – unul dintre cei mai turbulenți ani din criza financiară a Greciei, care a durat aproape un deceniu.

Dacă previziunile zilei votării sunt confirmate, performanța sa de duminică îl lasă să lupte pentru supraviețuirea lui politică. După mai departe slabe la alegerile din, el sa chinuit să-și adună baza de alegători, o sarcină complicată de partidele dispărute formate de unii dintre foștii săi consilieri.

Vorbind după votul într-un cartier de vest al Atenei, Tsipras părea să accepte ca partidul său să fie în opoziție în următorii patru ani, chiar dacă votul era încă în curs.


„Aceste alegeri cruciale nu determină doar cine va conduce țara, ci determină viața noastră pentru următorii patru ani, ci determină calitatea democrației noastre”, a spus Tsipras. Ea decide dacă vom avea un guvern necenzurat sau opoziție puternică. Acest rol poate fi jucat doar de Syriza.”
Mitsotakis, absolvent de la Harvard, aparține uneia dintre cele mai proeminente familii politice din Grecia.

Regatul său tată, Constantine Mitsotakis, a ocupat funcția de prim-ministru în anii 1990, sora sa a fost ministru de externe, iar nepotul său este actualul primar al Atenei. Tânărul Mitsotakis a promis că va remarca Grecia drept membru pro-business și responsabil din punct de vedere fiscal al zonei euro.

Strategia a funcționat până acum. Noua Democrație a învins oponenții de stânga în mai, câștigând forțarețele socialiste din Creta și zonele cu venituri mici din jurul Atenei, unul pentru prima dată.

„Votăm pentru ca oamenii să poată forma un stabil în următorii patru ani”, a spus Mitsotakis după votul duminică în nordul Atenei. „Sunt sigur că grecii vor vota cu maturitate pentru prosperitatea lor personală și pentru stabilitatea țării”.
În ciuda scandalurilor care au guvernul lui Mitsotakis la sfârșitul mandatului său, inclusiv dezvăluiri despre interceptări telefonice care vizează politicieni și jurnaliști de rang înalt și un accident de tren fatal pe 28 februarie care a scos la iveală măsurile de precare a siguranței transportului public, alegătorii. . par fericiți să revină la putere în calitate de prim-ministru. Realizarea creșterii economice și reducerea ratei șomajului.

„Ne așteptăm ca țara să continue calea de dezvoltare pe care a urmat-o în ultimii ani”, a spus Konstantinos, un angajat al companiei de asigurări, care a sosit dimineața devreme la o secție de votare din nordul Atenei împreună cu noua sa mireasă. . Marietta, care este încă în reşedinţă.

Rochia ei de mireasă, direct de la nunta lor. A cerut să nu-și folosească numele de familie.

Un alt alegător de dimineață, Sophia Okonomopoulou, a spus că speră ca partidul câștigător de duminică să obțină locuri suficiente în parlament pentru a forma un guvern „astfel țara să nu mai sufere”.

„Sperăm în zilele mai bune, pentru justiție, pentru sistemul de sănătate, pentru educație, pentru ca totul să mărgă mai bine și pentru ca grecii să poată trăi cu adevărat o viață mai bună prin aceste alegeri”, a spus ea.
Alegerile de duminică au loc în cadrul unui sistem electoral care acordă un bonus între 25 și 50 de locuri de câștigător, în funcție de performanța acestuia, facilitând ca rezultat să câștige mai mult decât cele 151 de locuri necesare în parlamentul de 300 de membri. pentru a forma guvernul.