Select Language

 

Grecia

Studiu avansat Oamenii de știință investighează posibilitatea unei scurgeri de gaz radioactiv în Santorini

Nava oceanografică a Centrului Elen pentru Cercetări Marine Egee a sosit la Santorini în această dimineață, joi 13/2, însoțită de o echipă de cercetare de mai multe discipline și este de așteptat să rămână în zona dintre Thera și Amorgos pentru cel puțin patru zile.

Potrivit Centrului de Cercetare Geofizică Elenă, misiunea își propune să colecteze date geologice, geofizice, geochimice și oceanografice suplimentare și urmărește să îmbunătățească înțelegerea activității seismice în evoluție din regiune.

Cercetările în zona dintre Santorini și Amorgos includ:
1. Hartă detaliată a fundului mării pentru a identifica fenomenele sau structurile asociate cu activitatea faliei subacvatice și pentru a evalua riscul de alunecări de teren marine.
2 Înregistrați secțiuni seismice de înaltă rezoluție pentru a mapa în detaliu faliile active și potențialele alunecări de teren.
3 Înregistrarea secțiunilor seismice de adâncime folosind tehnici seismice de reflexie pentru a colecta date despre geometria faliei la adâncimi mari care depășesc 1-2 km sub suprafața mării.
4 Măsurarea parametrilor oceanici, cum ar fi temperatura, turbiditatea, salinitatea și concentrațiile de elemente radioactive pentru a investiga posibilitatea unei eliberări crescute de gaz din faliile marine.

Echipa științifică de la bordul navei folosește, de asemenea, instrumente de măsurare avansate, inclusiv un spectrometru de masă, care permite înregistrarea mai multor parametri oceanografici și poate ajuta la detectarea oricărei scurgeri de elemente radioactive din fracturile geologice.

Mai mult, măsurători similare vor fi făcute la vulcanul subacvatic Colombo, unde se știe că gazele radioactive sunt emise în timpul activității seismice, întărind nevoia de monitorizare continuă a acestui fenomen.