“Grecia deschide platforma de subvenții “Economisirea energiei acasă” pentru cereri – Programul oferă sprijin financiar pentru eficiența energetică la domiciliu”

Platforma online pentru programul de subvenții “Economisirea energiei acasă” din Grecia a fost lansată pe 12 iunie și va accepta cereri până pe 15 septembrie 2023.

Aproximativ 20.000 de gospodării se estimează că vor beneficia de acest program, care dispune de un buget de 300 de milioane de euro. Din această sumă, 60 de milioane de euro sunt alocate special pentru sprijinirea gospodăriilor vulnerabile în lupta împotriva sărăciei energetice.

Programul oferă diferite rate de sprijin pentru investiții, cuprinse între 40% și 75%, în funcție de venitul gospodăriei. Partea rămasă din costul investiției poate fi finanțată prin intermediul unui împrumut cu dobândă subvenționată.

Intervențiile eligibile în cadrul programului includ următoarele:

Înlocuirea ușilor și ferestrelor.
Instalarea sau modernizarea izolației termice.
Modernizarea sistemelor de încălzire și răcire.
Implementarea sistemelor de apă caldă menajeră utilizând surse regenerabile de energie.
Alte măsuri de economisire a energiei, cum ar fi un sistem inteligent de gestionare a casei.
Pentru fiecare locuință eligibilă, indiferent dacă este vorba de o casă individuală sau un apartament, intervențiile trebuie să conducă la modernizarea a cel puțin trei categorii energetice.

În cazul renovărilor extinse, upgrade-ul trebuie să atingă cel puțin categoria B. Această cerință garantează economii de energie primară de peste 30%.