Praful african pune Atena și Creta în alertă maximă timp de șapte zile

Atena Grecia – Autoritățile elene au fost plasate în alertă „roșie” pentru următoarele șapte zile din cauza așteptărilor privind o concentrație mare de praf african în atmosferă. Potrivit expertizelor, acest praf este de așteptat să predomine în țară până joia viitoare, ceea ce reprezintă o amenințare pentru sănătate, în special pentru grupurile vulnerabile și pentru cei care suferă de probleme respiratorii.

De astăzi, vineri, 17 mai, până joi, 23 mai, praful african este de așteptat să acopere majoritatea părților țării, însoțit de o creștere a temperaturilor. Așteptările indică faptul că efectele se vor intensifica în weekend și vor continua cel puțin până joi, cu așteptarea ca acestea să scadă treptat până vineri.

Regiunile Creta și Atena sunt cele mai afectate de acest fenomen, deoarece se așteaptă ca concentrațiile de praf să fie deosebit de mari în ele. Datele actuale indică însă că situația nu va fi la fel de gravă precum evenimentele la care a fost martoră țara luna trecută. În timp ce fenomenele vor rămâne mai slabe în regiunea Peloponez, nordul Greciei nu este de așteptat să fie încă afectat.

أثينا وكريت - الغبار الأفريقي يضع أثينا وكريت في حالة تأهب قصوى لمدة سبعة أيام

În plus, temperaturile vor crește semnificativ, apropiindu-se de nivelurile valurilor de căldură fără a le depăși. Pe insula Creta se preconizează că temperaturile vor ajunge la 35 de grade Celsius.

Următoarea hartă arată concentrațiile estimate de praf în apropierea solului în orele de seară de vineri, 17 mai, în toată țara, în timp ce diagramele combinate arată concentrațiile de praf la altitudini în trei orașe selectate: Atena, Kalamata și Heraklion.

Cetățenii din zonele afectate ar trebui să urmeze instrucțiunile autorităților locale și să rămână în casă cât mai mult posibil pentru a evita expunerea excesivă la praf și să ia măsurile de precauție necesare pentru a-și menține sănătatea și siguranța.