Creșterea prețurilor locuințelor în Grecia: oferta limitată și cererea în creștere aduc provocări

Rezumatul stirilor

Prețurile locuințelor în Grecia înregistrează o tendință de creștere notabilă în 2024, cele mai mari creșteri de 14% înregistrate în vârful pieței, care la rândul lor afectează casele de calitate inferioară. Această tendință nu sa limitat doar la prețurile de achiziție, ci sa extins și la prețurile de închiriere, făcând mai dificilă găsirea de locuințe la prețuri accesibile.

Detalii stiri:

Potrivit indicatorilor Băncii Greciei, prețurile medii de vânzare la nivel național au crescut cu 66,4% și sunt acum doar cu 4,1% sub vârful înregistrat în 2008. Această evoluție reflectă cererea puternică de proprietăți de investiții rezidențiale care nu poate fi satisfăcută cu oferta actuală disponibilă.

Un studiu recent realizat de Piraeus Bank a arătat că există un deficit estimat de 210.000 de unități de locuințe. Economiștii consideră că acest deficit este principalul motiv din spatele creșterii cu 14% a prețurilor față de ceea ce poate fi justificat de condițiile macroeconomice și de tendințele veniturilor.

Pentru a face față acestei provocări, guvernul grec adoptă o abordare dublă. Pe de o parte, urmărește reducerea tranzacțiilor imobiliare de către investitorii străini care achiziționează proprietăți pentru a obține o viză de aur prin creșterea cheltuielilor minime necesare și interzicerea utilizării proprietăților în scopuri turistice. Pe de altă parte, guvernul a lansat un program de sprijinire a renovării a 10.000 de apartamente vacante pentru a le pune la dispoziție închiriere pe termen lung.

Sursele bancare confirmă însă că acești pași, deși în direcția corectă, nu sunt suficienți. Experții subliniază necesitatea de a garanta creditele neperformante și de a le returna rapid pe piață ca soluție de bază pentru normalizarea situației. În prezent, există aproximativ 600.000 de proprietăți legate de credite neperformante, dintre care jumătate sunt proprietăți rezidențiale, ceea ce necesită intervenția statului prin luarea de măsuri suplimentare pentru accelerarea procesului.

Astfel, piața imobiliară din Grecia continuă să se confrunte cu provocări majore care necesită eforturi continue din partea guvernului și a sectorului bancar pentru a face față cererii în creștere și a controla prețurile.