Deschiderea porților pentru 700.000 de case vacante din Grecia: provocări și oportunități de a schimba peisajul imobiliar și piața imobiliară.

Criza locuințelor din Grecia este o adevărată provocare, deoarece situația escaladează din cauza agravării problemei locuințelor vacante. Potrivit statisticilor Institutului Iteron pentru Cercetare și Schimbare Socială, Grecia pare să fie una dintre țările care suferă cel mai mult din cauza deficitului de locuințe în Europa, în special în zonele urbane mari.
Rata de neocupare în capitala, Atena, a ajuns la 31% în 2011 și a ajuns la 28% în Pireu și Salonic, arătând amploarea uriașă a acestei crize imobiliare.

Această situație îngrozitoare a avut un impact semnificativ asupra prețurilor, chiriile crescând între 40% și 50% în ultimii ani, punând o presiune asupra familiilor locale.
Ceea ce complică situația este calitatea apartamentelor de închiriat disponibile astăzi, cărora le lipsește reparațiile și întreținerea regulată. Potrivit platformei de management al proprietății Protio, 65% dintre apartamentele de închiriat nu au fost actualizate deloc, în timp ce 89% dintre proprietăți au mai mult de 25 de ani.


Vorbind despre această situație dificilă, Antonis Vourakis, managing director al Protio, a explicat: „Considerăm că jumătate dintre oamenii care ne abordează doresc să-și folosească proprietatea, fie vânzând-o, fie renovându-l și închiriind-o, dar e greu de realizat. deci din cauza lipsei de finanțare. Aici se află partea centrală a acestei probleme.
Aceste proprietăți sunt de obicei moștenite și moștenitorilor le este greu să suporte costurile reparației și întreținerii lor. Aceste case sunt adesea blocate și neutilizate de mulți ani, pierzând valoarea și adăugând la problema locuințelor.
În plus, s-a estimat că costurile de renovare și restaurare pot fi reduse cu, să zicem, 25.000 de euro în doar trei sau patru ani, o opțiune atractivă pentru a aborda această problemă în creștere.
Potențiala deschidere a 700.000 de locuințe vacante arată clar că există o nouă oportunitate de a schimba jocul imobiliar în Grecia, care ar putea ajuta la atenuarea presiunii pe piața de închiriere și să ofere opțiuni mai bune pentru potențialii chiriași.