Grecia.. Primul caz suspect de „variola maimuțelor” a fost descoperit pe insula Kefalonia

Primul caz suspect de „variola maimuțelor”

Primele cazuri suspecte de variola maimuță au fost depistate în Grecia. Cu un turist străin de 29 de ani care se afla în vacanță cu partenerul său pe insula Kefalonia din Marea Ionică.

Potrivit relatărilor din presă sâmbătă seara, turistul din Marea Britanie a avut o erupție cutanată și alte simptome asemănătoare cu cele ale variolei maimuțelor.

Autoritățile sanitare din Kefalonia, care au examinat și evaluat cazul, l-au descris drept „suspect de variolă a maimuței”.

Bărbatul este programat să fie transferat din Kefalonia la Spitalul Atticon din vestul Atenei în această seară.

Se pare că va fi transportat într-o capsulă specială de presiune negativă, precum cea folosită pentru transportul pacienților cu Covid-19, pentru a proteja sănătatea publică.

Partenera lui este asimptomatică, însă ea este considerată un „contact” al cazului suspect. De asemenea, va fi transportat către capitala Greciei cu același avion ambulanță C-130.

La Spitalul Atticon se va stabili dacă turistul britanic este efectiv infectat cu virusul variolei maimuței.

Serviciul de Ambulanță EKAV a decis însă să implementeze protocolul sanitar strict care se aplică bolilor infecțioase.

Peste 80 de cazuri de variola maimuță au fost confirmate în cel puțin 12 țări.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că alte 50 de cazuri suspecte sunt investigate – și a avertizat că mai multe cazuri pot fi raportate.

Infecția a fost confirmată și în nouă țări europene, inclusiv în Regatul Unit, Germania, Țările de Jos, Spania și Franța, precum și în Statele Unite, Canada și Australia.

Variola maimuță este comună în zonele îndepărtate din Africa Centrală și de Vest.

Cadavrul unui turist străin a fost găsit în Peșterile Matala din Creta