Vacanta in Rhodos – Insula iubita de zei – Ghid Complet
Vacanta in Rhodos
Legenda spune ca insula Rhodos a luat nastere din iubirea dintre Helios, zeul Soarelui, si nimfa Roda. Taram al Soarelui, Rhodos este faimoasa in intreaga lume inca din Antichitate, aici gasindu-se una dintre cele 7 minuni ale lumii Antice, Colosul din Rhodos.
Cum ajungi in Rhodos
cu masina: drumul cu masina pana in Rhodos este lung si istovitor, mai ales daca alegi sa il parcurgi fara oprire. Sunt 1500 km si 3 tari de tranzitat dupa iesirea din Romania (Bulgaria, Turcia si Grecia) Fiind o distanta lunga de parcurs, drumul te poate costa chiar mai bine de 200 euro.
cu autocarul: in excursii organizate tip circuit care te plimba prin Turcia si insula Rhodos, dureaza de obicei 8 zile, iar preturile sunt intre 300 si 700 euro.
cu avionul: in Rhodos se ajunge usor cu avionul, dupa un zbor de aproximativ 2 ore pentru cursele directe, de linie sau charter, respectiv intre 4 si 8 ore pentru zborurile cu escala. Pretul unui bilet de avion direct este aproximativ 350 euro, in timp ce zborurile cu escala sunt ceva mai ieftine, in jur de 250 euro.
Cea mai buna perioada pentru a vizita Rhodos
Rhodos te intampina cu 300 de zile cu soare pe an. Clima este mediteraneana, cu temperaturi ridicate vara si ierni blande. Peisajul este fermecator, vegetatie luxurianta, plaje intinse, ape cristaline, situri arheologice si orase medievale.
primavara, Rhodos este un rai pentru iubitorii de natura, totul revine la viata dupa iarna, iar temperaturile sunt perfecte pentru drumetii, trasee istorice si relaxare
vara, Rhodos este una dintre cele mai cautate destinatii ale Greciei. Coasta occidentala este expusa unor vanturi puternice, fiind preferata de surferi, in timp ce partea orientala este mai putin vantoasa si cu temperaturi foarte ridicate.
toamna, insula spune adio maselor de turisti si lasa loc farmecului local, fiind perioada ideala pentru a descoperi Rhodos prin ochii localnicilor
iarna pe insula este placuta, cu ceva precipitatii, dar temperaturi placute, asemeni celor de toamna tarzie, placute pentru stat la terasa si plimbari lungi.
Top 10 obiective turistice din Rhodos.
De cum intrati in Rhodos prin Poarta Libertatii, unul dintre cele mai mari orase medievale din Europa, devine evident ca orasul vechi din Rhodos este un mozaic de diferite culturi si civilizatii. Rar ai ocazia sa te plimbi printre ziduri care-ti astern in fata ochilor 24 de secole de istorie. Cladiri – fortareata, bastioane, porti, alei inguste, minarete, case vechi, fantani si piatete, toate te fac sa simti ca ai pasit inapoi in timpurile medievale.
Palatul Marelui Maestru este punctul culminant al orasului vechi. Palatul, initial o cetate bizantina construita la sfarsitul secolului 7 d.Hr., a fost transformata in secolul XIV de Cavalerii Ordinului Sfantului Ioan in resedinta Marelui Maestru al ordinului si sediul administrativ al statului lor, iar acum adaposteste un muzeu.
Strada Cavalerilor este una dintre cele mai bine conservate strazi medievale din Europa, intesata de hanuri medievale care au gazduit soldatii Ordinului Cavalerilor. La capatul strazii, in Piata Muzeului, se afla Spitalul Cavalerilor, transformat in Muzeul Arheologic, biserica Maicii Domnului si Catedrala Ortodoxa Rhodos din perioada bizantina, care a devenit Catedrala Catolica atunci când Cavalerii au ocupat orasul. Acum adaposteste Muzeul Bizantin.
Ialysos, orasul antic din Rhodos, a fost fondat in anul 408 i.Hr, pe ruinele templelor lui Zeus, Atena si Apollo. Intreg orasul poarta amprenta civilizatiilor care au stapanit pamanturile insulei. Aici puteti vizita moscheele lui Suleiman, Ibrahim si Redjab, Turnul Orologiului, stadionul si teatrul antic, calea lui Sokrates care te poarta in piatetele Ippokratus si Martyron Evreon, aceasta din urma impodobita cu o faimoasa fantana cu cai de mare. In orasul medieval, cu case vechi si stradute inguste, inconjurat de zidurile ridicate de Cruciati, exista Muzeul Arheologic si Palatul Marilor Stapani. Si chiar daca nu va arde de o vizita la muzeu, faceti totusi o plimbare pe drumul cavalerilor pentru a respira un pic din istoria templierilor.
Kamiros este orasul medieval cu case vechi si stradute inguste care parca respira istoria templierilor, inconjurat de zidurile ridicate de Cruciati. Ruinele orasului si necropola invecinate au fost descoperite in 1859; magnifice cladiri publice, o piata, temple, case si o acropola stau marturie pentru splendoarea si bogatia orasului. Aici puteti vizita Muzeul Arheologic si Palatul Marilor Stapani.
Lindos este asezat pe o terasa deasupra marii, cu o panorama superba, fiind considerat locul cel mai frumos de pe insula. Tipic grecesc, cu stradute stramte, biserici albe si cochete, dintre care de vazut sunt Chostos si Panagia, magazine de suveniruri si taverne imbietoare.
O poteca abrupta urca 116m deasupra Lindos-ului pentru a te conduce la Acropole. Ridicat in secolul VI i.Hr., Acropole este acum protejat de crenelurile construite de Cavalerii Sf Ioan. O data ajuns in varf, dai cu ochii de vestigii antice uimitoare, Siluetele coloanelor albe se lasa admirate pe fundalul cerului albastru si a coastei cu ape cristaline din zare.
La intrarea in portul Mandraki, nod commercial important in comertul din marea Egee si Mediterana, domina orasul mandra statuie a lui Helios. Ridicata in anul 280 pentru a marca Victoria Rhodosului impotriva Ciprului, Colosul avea peste 30 m inaltime, fiind una dintre cele mai inalte constructii ale lumii antice. Astazi au ramas doar urmele talpilor lui Helios, Colosul fiind distrus de cutremurul din anul 226, insa locul pastreaza incarcatura istorica puternica pe care o simti de la primul pas pus pe insula.
Kallithea este o statiune cosmopolita, cu o multime de hoteluri si facilitati pentru turism. Principala atractie sunt baile romane, un exemplu unic de Art Deco oriental din 1929 si plaja FAaliraki. Golful pitoresc Ladiko si “Anthony Quinn” Bay sunt doar cateva dintre cele mai frumoase plaje unde va puteti bucura de soare. Daca sunteti curiosi sa aflati mai multe despre traditiile locale din Rodos vizitati Koskinou, un sat traditional cu fatadele caselor vopsite in culori vii, decorate cu placi ceramice si textile tesute manual.
Valea Fluturilor – localitatea Petaloudes (insemnand fluturi) include satele Kremasti, Paradisi si Theologos. Kremasti, una de la cele mai mari si mai pline de viata asezari de pe insula, este faimoasa pentru festivalul Fecioarei Maria de pe 15 august, iar plaja din Kremasti este perfecta pentru kitesurfing si windsurfing. Cu toate acestea, atractia regiunii este Valea Fluturilor, un habitat unic pentru reproducerea fluturilor Panaxia quadripunctaria. Valea este intr-o padure de plopi, o specie deosebita care secreta o rasina cu un miros aparte, care atrage in fiecare an, din iunie pana in septembrie, o colonie de milioane de fluturi. Tot aici este amenajata sub forma de cascade si lacuri mici singura sursa de apa potabila a insulei, Seven Springs.
Transportul in comun si alte variante de deplasare
autobuzele din Rodos ofera posibilitatea de a vizita multe regiuni de pe insula, intr-un mod placut si ieftin. Poti cumpara bilete din statiile de autobuz sau direct de la sofer. Sunt doua companii de autobuze: RODA si KTEL, iar pretul pentru un bilet, in functie de destinatie, costa intre 1.8 euro si 4.7 euro.
taxi-ul pe insula este prompt si sigur, o cursa intre de la aeroport pana in oras costa aproximativ 40 euro.
poti alege sa inchiriezi o masina, un scuter sau chiar o barca. Gasesti astfel de centre in toate statiunile, iar preturile pornesc de la 25 euro/zi pentru un scuter, 30 euro/zi pentru o masina si 50 euro/zi pentru o barca.
Cum alegi cea mai buna varianta de cazare in Rhodos
Rhodos ofera numeroase posibilitati de cazare turistilor, de la hoteluri de 5 stele, cu spa si all inclusive, la locatii de inchiriat integral.
Fie ca mergi cu familia, grupul de prieteni sau in cuplu, hotelurile si pensiunile de pe insula ofera servicii personalizate pentru nevoile tale, de la camera tip selfservice, la vile special concepute pentru grupuri de peste 6 persoane. Daca vrei sa te rasfeti, alege un hotel cu centru spa si wellness.