GreciaPolitică și economie

Urmează mai multe creșteri de prețuri

Urmează mai multe creșteri de prețuri

Indicele ratei producătorilor industriali urcă la un maxim istoric în decembrie, în creștere cu 29,4% într-un an
Prețurile de producție industrială au crescut la cel mai mare nivel din ultimii 21 de ani luna trecută în Grecia, indicând noi creșteri ale prețurilor cu amănuntul în săptămânile și lunile următoare.

În același timp, creșterea continuă a tarifelor de energie electrică angro presupune menținerea costurilor cu energie la niveluri ridicate, ceea ce face foarte dificil pentru producători și comercianți să absoarbă creșterile și să le împiedice să ajungă la consumatori.

Pe lângă asta, există acum impactul recentei crize asupra produselor agricole, deoarece au apărut deja creșteri ale prețurilor la legume. Chiar și în zonele în care nu s-au înregistrat ninsori abundente, temperaturile scăzute din zilele precedente par să fi afectat recoltele.

Cifrele publicate vineri de Autoritatea de Statistică Elenă au arătat că indicele prețurilor de producție industrială a crescut cu 29,4% luna trecută față de decembrie 2020. Pe lângă cea mai mare creștere anuală observată în 2021, statisticile ELSTAT din 2000 arată că cei 125,68 din decembrie 2021 reprezintă o maxim istoric. O astfel de creștere dramatică a fost luna trecută, încât, comparativ cu noiembrie 2021, prețurile de producție industrială au înregistrat o creștere lunară de 5,7%.

„În timp ce în trecut, listele de prețuri furnizorii trimiși la supermarketuri obișnuiau să rămână neschimbați până la trei ani, acum se pot schimba de până la trei ori pe an”, spun comercianții cu amănuntul organizați de produse alimentare pentru Kathimerini.

Prețurile de producție industrială pentru piața internă au crescut cu 30,4% anual, iar pentru piețele externe cu 26%. Lunar, creșterea a fost de 8%, respectiv 1,5%.

În ultimele patru săptămâni – adică până la jumătatea lunii ianuarie – consumatorii au fost împovărați cu creșteri de prețuri în peste 20 de categorii de produse de bază, cum ar fi făină, brânză, mezeluri, unt și margarină, cereale lactate, paste, cafea, zahăr, ulei de măsline , produse de paine, oua, detergenti si produse din hartie.

În săptămânile următoare, consumatorii ar trebui să se aștepte și la noi creșteri la făină, cereale și paste, precum și la produsele de igienă personală, după ce au văzut creșteri uriașe în ultimele două zile în fructe și legume.