sanatatea

OMS organizează întâlniri pentru a determina dacă variola maimuței este o urgență

OMS organizează întâlniri

Pe 23 iunie, Organizația Mondială a Sănătății organizează o reuniune a experților Comitetului de Urgență pentru a stabili dacă focarul tot mai mare de variolă a maimuței, care s-a răspândit în mod misterios în afara continentului Africii, ar trebui considerată o „urgență globală de sănătate” a nivelului internațional. îngrijorare.

Directorul general al Organizației, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat reporterilor: „Focarul de variolă a maimuței este neobișnuit și îngrijorător. Din acest motiv, am decis să convoc o reuniune a Comitetului de Urgență conform Regulamentului Internațional de Sănătate pentru a evalua dacă acest focar reprezintă o urgență sanitară de interes internațional”, care este alerta de cel mai înalt nivel. care poate fi lansată de Organizația Națiunilor Unite.

“Organizația Mondială a Sănătății lucrează, de asemenea, cu parteneri și experți din întreaga lume pentru a schimba numele virusului variolei maimuței și a bolii care îl provoacă. Vom anunța noile nume cât mai curând posibil. Anul acesta, am raportat 1.600 de persoane. cazuri confirmate și 1.500 de cazuri suspecte din 39 de țări.În 32 dintre acestea, recent, au fost raportate și 72 de decese în țările în care variola maimuțelor era endemică și nu au fost înregistrate decese în țările în care a apărut recent.

Pentru a combate răspândirea globală, OMS recomandă instrumente dovedite de sănătate publică, inclusiv supravegherea, urmărirea contactelor și izolarea persoanelor infectate, dar organizația nu recomandă vaccinarea în masă împotriva variolei maimuțelor, după ce Uniunea Europeană a anunțat, marți, că a achiziționat aproape 110.000 de doze de vaccin.

„În timp ce vaccinurile împotriva variolei sunt de așteptat să ofere o oarecare protecție împotriva variolei maimuțelor, datele clinice în acest sens sunt limitate, la fel ca și proviziile”, a spus Ghebreyesus. „Orice decizie privind utilizarea vaccinurilor trebuie luată în comun de persoanele cu risc și de furnizorii de servicii medicale. și pe baza evaluării riscurilor și beneficiilor, de la caz la caz.

El a subliniat că vaccinurile ar trebui să fie „disponibile în mod echitabil oriunde este nevoie” și că Organizația Mondială a Sănătății lucrează cu statele sale membre „pentru a dezvolta un mecanism de acces echitabil la vaccinuri și tratamente”.

Declararea variolei maimuțelor ca o urgență internațională de sănătate i-ar oferi aceeași clasificare ca și pandemia de Covid-19 și ar însemna că Organizația Mondială a Sănătății ar considera boala rară ca o amenințare continuă pentru țările din întreaga lume.

Luni, Regatul Unit a declarat că a avut 470 de cazuri de variolă a maimuței, dintre care marea majoritate erau bărbați homosexuali, iar oamenii de știință britanici au declarat săptămâna trecută că nu pot spune dacă focarul din Regatul Unit a atins apogeul.

Numărul de infecții crește în fiecare zi, iar oficialii din domeniul sănătății se confruntă cu „mai multe lacune în cunoașterea dinamicii transmisiei” în Africa și nu numai, a declarat Ibrahima Susi Fall, director pentru urgențe în Africa la Organizația Mondială a Sănătății.

Casa unei bătrâne a fost spartă în Chalandri – bani și bijuterii au fost furate (video)