Mănăstirea Agios Nektarios
Mănăstirea Agios Nektarios
Mănăstirea Agios Nektarios – importanța sa
Mănăstirea Agios Nektarios din Aegina este una dintre atracțiile de top ale insulei și un loc de atracție pentru vizitatorii săi care se îngrămădesc cu mii de oameni pe tot parcursul anului pentru a se închina și a fi vindecați. Este considerat un făcător de minuni ca Sfântul Nectarie sau Nectarie din Pentapolis sau Nectarie din Eghina (1 octombrie 1846 – 9 noiembrie 1920) este un sfânt modern al Bisericii Ortodoxe Răsăritene despre care se crede că a făcut minuni în timp ce era încă în viață. În plus, Mănăstirea Agios Nektarios din Egina este un nr
nu doar una dintre cele mai mari Mănăstiri din Grecia, ci și una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din Balcani. Deși cunoscută publicului larg, puțini oameni îi cunosc adevărata istorie și semnificația.
Mănăstirea Agios Nektarios – Funcția sa
Mănăstirea Agios Nektarios a fost începută (relucrată mai exact) de însuși Agios Nektarios când căuta un loc pentru a găzdui o mănăstire pentru sfârșitul vieții sale, un „Parthenon Ecleziastic”, așa cum îl numea el. Împreună cu 4 călugărițe care doreau să devină călugărițe sub îndrumarea și supravegherea sa duhovnicească, a găsit o veche mănăstire părăsită în Eghina la Xantos în care a decis să găzduiască aceste 4 călugărițe și alte 3 care erau deja monahale pe insulă. Mănăstirea s-a redeschis în 1904 sub îndrumarea lui Agios Nektarios, deși acesta era încă la Școala Rizarios – s-a stabilit definitiv pe insulă în 1908. Forma actuală a fost dobândită în perioada 1973-1994, localnicii construind pe ruinele din o mănăstire bizantină. Biserica are astăzi două clopotnițe înalte și patru rânduri de ferestre (cu arcul roșu caracteristic) de încununat. În prezent, în Mănăstire locuiesc 14 maici.
Şcoala Agios Nektarios şi Rizarios
Agios Nektarios a fost directorul Școlii Rizareio din Atena timp de 14 ani consecutiv, până în 1908, când și-a părăsit funcția din motive de sănătate.
Munca lui în Rizario a fost organizatorică, educațională, scrisă și pedagogică. În plus, în calitate de director al Școlii Rizareio, a avut grijă în mod deosebit de sănătatea fizică a elevilor prin exerciții fizice și alimentație bună – a fost chiar primul care a introdus fotbalul ca sport școlar. El a binecuvântat ca „prevestire excelentă” înființarea unei Asociații de gimnastică cu scopul de pregătire fizică și dezvoltare spirituală spre „educație perfectă și educație perfectă”. Acesta este și motivul pentru care a fost declarat Patronul Gimnastelor.
Minunile Sfântului Nectarie
Nektarios a devenit curând iubit, iar Mănăstirea Agios Nektarios a fost și este considerată miraculoasă datorită minunilor despre care se crede că Nektarios le-a făcut în timp ce era încă în viață.
Mai exact, prezența lui în Egina a fost legată de două evenimente, care l-au făcut imediat popular. Nektarios a vindecat mai întâi un tânăr posedat, care a fost învățat rapid pe insulă. Ulterior și datorită acestei prime minuni cunoscute din mărturii, sătenii din Eghina l-au vizitat cerându-i să muncească și să se roage lui Dumnezeu rugându-I să plouă. Trecuseră trei ani întregi fără ploaie pe insulă, ceea ce a dus la secetă pe scară largă și pierderi financiare pentru locuitorii săi. Nektarios, împreună cu prezența în masă a insulenilor, chiar a lucrat și s-a rugat lui Dumnezeu și în aceeași zi a început să plouă. Aceste două evenimente au fost considerate semne divine de către eginiți, iar Sfântul Nectarie a fost considerat de ei un Sfânt în viață (înainte de a fi chiar declarat oficial Sfânt).
Dar chiar și după moartea sa, există evenimente descrise de călugărițele, preoții și insularii din Eghina care sunt cu adevărat remarcabile și care justifică popularitatea sa actuală. Se spune că în patul alăturat în care era tratat și unde dormea Sfântul Nectarie era tratat un paraplegic care, când a atins cămașa Sfântului adormit pe el, s-a vindecat. Se mai spune că atunci când a fost purtat era fără greutate, în timp ce fruntea îi țâșnea mir. Dar cel mai mare mister este că relicva Sfântului, în ciuda a 3 înmormântări și exhumări, a rămas neschimbată mai bine de 30 de ani. Rămășițele sale, pentru prima dată, au fost exhumate la 3 ani după ce a adormit, iar astăzi trupul și oasele lui Agios Nektarios sunt păstrate în sfânta mănăstire Agia Triados pe care a fondat-o în Aegina.
Dacă cineva este interesat să afle mai multe despre minunile lui Agios Nektarios, există o literatură uriașă pe internet și afară, mărturii ale unor oameni din Grecia și nu numai și bineînțeles atâtea povești pe care le au călugării și călugărițele care locuiesc în interiorul Mănăstirii. a spune…
Adormirea Sfântului Nectarie și canonizarea lui
Agios Nektarios – care este acum patronul Eghinei – a murit în 1920 în Spitalul Aretaio din cauza cancerului de prostată, boală care l-a chinuit în ultimii ani ai vieții, lăsând în urmă o bogată muncă pastorală, teologică și de scris.
Nektarios nu a fost canonizat imediat când a murit decât 40 de ani mai târziu (20 aprilie 1961). Patriarhul Ecumenic Atenagora a fost cel care a hotărât ca el să fie declarat Sfânt, pentru că a desfășurat o mare lucrare pastorală și ecleziastică. De atunci, Mănăstirea Agios Nektarios din Eghina este considerată o sursă de speranță pentru credincioșii evlavioși și nu numai.
Sărbătoarea Sfintei Amintiri a lui Agios Nektarios
Mănăstirea Agios Nektarios sărbătorește pe 9 noiembrie (adormitul lui Agios Nektarios). Sărbătorile încep pe 8 noiembrie pentru a culmina pe 9 noiembrie iar programul de sărbători , cu mici abateri, se formează în fiecare an după cum urmează:
8 noiembrie
18:00 Vecernia Mică în Biserica Catolică a Sfintei Mănăstiri Agia Triado și apoi coborârea Sfintei Cara cu procesiune liturgică la noua Biserică.
18:30 Mare Vecernie solemnă la noua Biserică Agios Nektarios.
22:00 – 05:00 Toată Noaptea Sfânta Priveghere.
9 noiembrie
06:30 Orthros
07:30 Înalt Preot Sfântul Liturghie
10:30 Începerea procesiunii Ecteniilor și coborâre în orașul Eghina cu roata.
Ora 11:00 Litanizarea sfintelor moaște pe străzile centrale ale orașului Egina.
12:00 – 16:00 Ajunul Sfintei Kara la Mitropolia Eghinei.
16:30 Sfânta Cara va fi transferată de la Mitropolia Eghinei la Sfânta Mănăstire Agia Triado unde va avea loc o mare vecernie și rostirea sfintei rugăciuni.
Mănăstirea sărbătorește și pe 3 septembrie (ziua strângerii moaștelor Sfântului Nectarie).
Locație și acces
Agios Nektarios este situat la mijlocul traseului de la portul Aegina la Agia Marina (6 km de portul Aegina și 7 km de Agia Marina). În zona mai largă a Agios Nektarios veți găsi Paliachora (insula Mystras așa cum este numită, la doar 1 kilometru distanță) și Mănăstirea Agia Aikaterini Aegina (la 300 m.) pentru o vizită combinată, precum și opțiuni bune pentru mâncare sau pur și simplu ceva răcoritor.
Accesul la Mănăstirea Agios Nektarios este ușor cu mașina, motocicleta sau chiar bicicleta, în timp ce există și autobuze KTEL care leagă portul Aegina și Agia Marina de Mănăstirea Agios Nektarios (de două ori pe zi).
Când ajungi acolo, vei fi uimit de volumul clădirii, de energia spațiului, de priveliștea din jur și de poveștile pe care le vei auzi dacă le vei întreba pe călugărițele care locuiesc acolo.
Informații bonus
• În Biserica Sfânta Treime și Sfântul Nectarie, ca în toate Mănăstirile ortodoxe grecești, intrarea este permisă numai cu îmbrăcăminte lungă (fără bluze deschise, pantaloni scurti, rochii sau fuste). Bărbații, respectiv, poartă pantaloni lungi și trebuie să aibă umerii acoperiți.
• Vă sugerăm să începeți vizita la Mănăstire de la bisericile situate lângă pensiune și apoi să coborâți la biserica mare.
• De mai bine de 20 de ani, biserica susține Fundația Leu „Agios Nektarios”, care asigură mese zilnice persoanelor aflate în nevoie (vârstnici, cu probleme de mobilitate, gospodării și familii sărace).