Grecia ferită de criza datoriilor
Grecia ferită de criza
Servirea cotizațiilor țării este structurată astfel încât să prevină impactul creșterii ratelor
Randamentele obligațiunilor grecești ar fi evocat coșmaruri din trecut – cu datoria de referință pe 10 ani depășind 4,7%, niveluri nevăzute în cinci ani – dar economiștii, actorii de pe piața obligațiunilor, oficialii guvernamentali și europeni îi asigură pe Kathimerini că nu există riscul unei alte crize a datoriilor. – cel putin pentru moment.
După ce s-a confruntat cu excluderea pieței în 2010, ceea ce a dus la aventura de salvare, îngrijorările au trebuit să apară. Cu toate acestea, guvernul a spus că ceea ce îl îngrijorează cel mai mult în această vară este creșterea prețurilor la gaz și petrol, mai degrabă decât creșterea costurilor de împrumut ale țării.
Banca Greciei împărtășește aceleași preocupări, guvernatorul Yannis Stournaras subliniind anturajului său necesitatea responsabilității fiscale și a obținerii gradului de investiție, pentru ca țara să poată face față furtunii care se apropie.
Președintele MES, Klaus Regling, a explicat după Eurogrupul de joia trecută, unde s-a decis ca țara să părăsească supravegherea sporită, de ce Grecia este destul de sigură: întrucât 60% din datoria țării este deținută de sectorul oficial, care a împrumutat-o la o rată fixă. de 1,4% și în medie puțin peste 18 ani, nevoile sale de finanțare sunt limitate. În plus, un mare procent din datorie este reglementat de operațiuni de swap cu dobândă fixă. „Grecia are într-adevăr cea mai mare datorie ca procent din PIB din zona euro, dar suma pe care trebuie să o plătească pentru a-și achita datoria este relativ mică, mai mică decât unele similare din zona euro cu rate mai mici ale datoriei. Nu sunt îngrijorat că creșterea ratelor dobânzilor globale va duce la o problemă specială în Grecia”, a spus Regling.
O sursă din piața obligațiunilor comentează că, cu această structură a datoriilor, va fi motiv de îngrijorare doar dacă randamentul obligațiunilor pe 10 ani depășește 6-6,5%.
În plus, Grecia are o rezervă de numerar de aproximativ 37 de miliarde de euro, ceea ce i-ar permite să stea departe de piețe, dacă alege, pentru cel puțin doi ani, deși asta ar face ca Grecia să apară din nou ca veriga slabă. Există, de asemenea, protecția BCE și noul mecanism pe care îl pregătește pentru a preveni fragmentarea pieței.