Departamentul de Stat al SUA și Comisia Europeană solicită Turciei să înceteze încălcarea spațiului aerian grec
Departamentul de Stat al SUA
Departamentul de Stat al SUA și Comisia Europeană și-au exprimat sprijinul pentru Grecia și suveranitatea acesteia asupra insulelor din estul Mării Egee și au cerut Turciei să oprească încălcările aeriene, survolările, amenințările și retorica provocatoare.
Ministerul de Externe a îndemnat ambele țări să „rezolve diferențele pe cale diplomatică”, în timp ce comisia a sfătuit să caute o soluție „la Curtea Internațională de Justiție”.
Departamentul de Stat al SUA: Suveranitatea Greciei asupra insulelor din Marea Egee nu este pusă în discuție
Ca răspuns la o întrebare de pe site-ul Hellas Journal despre declarația ministrului turc de externe că Ankara va contesta suveranitatea Greciei asupra a 14 insule din estul Mării Egee, un purtător de cuvânt al ministerului de externe a clarificat că suveranitatea Greciei asupra acestor insule nu este pusă la îndoială.
El a subliniat că suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie respectate și protejate. Suveranitatea Greciei asupra acestor insule nu este pusă la îndoială”.
El a subliniat, de asemenea, poziția hotărâtă a Statelor Unite, care încurajează Grecia și Turcia, aliați NATO, să lucreze împreună pentru a menține pacea și securitatea în regiune și pentru a rezolva disputele pe cale diplomatică.
Dar el a cerut evitarea retoricii provocatoare care ar putea duce la o escaladare a tensiunilor. El a adăugat: „Grecia și Turcia sunt parteneri puternici și aliați majori ai Statelor Unite în NATO”.
ICNUR va continua să îndemne Turcia să pună capăt tuturor amenințărilor.
Comisia a spus ca răspuns la o întrebare a Partidului Noua Democrație, Manolis Kefalugiannis, despre zborul aeronavelor de luptă turcești.
Că „survolarea aeronavelor militare deasupra zonelor populate ale Greciei este o încălcare a dreptului internațional, în timp ce Turcia trebuie să respecte în mod explicit relațiile de bună vecinătate, acordurile internaționale și soluționarea pașnică a diferendelor prin recurs la Curtea Internațională de Justiție, dacă este necesar”. .