Chiriile din principalele centre urbane ale Greciei au crescut exponențial
Chiriile din principalele centre urbane ale Greciei
Chiriile din marile centre urbane din Grecia cresc exponențial, la fel și cerințele proprietarilor. Motivele sunt variate, dar în principal creșterea așa-numitelor „autoprețuri” și, în consecință, creșterea impozitelor pe proprietate, precum și creșterea costului vieții.
Cu veniturile care stagnează încă, accesul la locuințe la prețuri accesibile s-a transformat într-un coșmar pentru mii de familii.
Obținerea de locuințe decente și la prețuri accesibile a devenit un coșmar pentru mii de chiriași, în special în marile centre urbane, unde prețurile – și cerințele proprietarilor – au crescut în timp ce veniturile au stagnat.
Din 2015, anul în care prețurile de închiriere au fost la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani, până în acest an, a existat o creștere de 48,7%, conform Indicele Prețurilor SPI și pe baza datelor clasificate Spitogatos.
Acum problema chiriei a atins proporții gigantice, creând condiții precare nu doar pentru segmentele slabe din punct de vedere economic ale populației, ci și pentru familiile cu venituri medii.
Contractele de închiriere nu se reînnoiesc
Creșterile necesare în reînnoirea contractului de închiriere sunt în jur de 10%, în timp ce în zonele cu cerere mare și oferta scăzută de locuințe închiriate este de până la 25%-30%.
15% într-un an
În primele nouă luni ale acestui an, chiriile în Attica și Salonic au crescut de la 1,69% la 15,38% față de aceeași perioadă din 2021, potrivit datelor de pe site-ul Spitogatos.
În această perioadă, cea mai mare modificare procentuală a volumului chiriilor rezidențiale se înregistrează în Agia Paraskevi, unde chiriile înregistrează o creștere de 15,99%, ajungând la 11 euro pe metru pătrat. Lunar, zona Kolonaki – Lycavettos, unde chiriile au crescut cu 12,72% la 15 € pe metru pătrat. pe lună, iar primele trei sunt finalizate în centrul Pireului, un cartier în care în ultimele nouă luni chiriile caselor au crescut cu 12,26% față de perioada corespunzătoare din 2021.
Riscul de evacuare crește
De la începutul anului 2022, numărul proprietarilor care au evacuat cu succes chiriașii dacă nu sunt de acord să plătească o chirie mai mare a crescut rapid.
Această practică este obișnuită atunci când contractul de închiriere se apropie de sfârșit și pentru a reînnoi chiriașul trebuie să plătească o sumă uriașă.
Într-un alt caz, un chiriaș al unui apartament din Moshato [sud-vestul Atenei] a fost forțat să se mute, întrucât proprietarul a cerut o chirie cu 30% mai mare. La mai puțin de o lună de la mutare, proprietarul a închiriat proprietatea cu 700
Euro și acum sunt 1100 de euro.