Greciastiri internationale

Cât de departe este feta să devină parmezan?

Cât de departe este feta să devină parmezan?

Creșterea recentă a prețului fetei în frigiderele grecești și la nivel internațional a adus date noi pentru întregul lanț de aprovizionare. Furajele scumpe pentru animale au jucat un rol decisiv în această dezvoltare, al cărei preț joacă un rol dominant în evoluția costului produsului final. Motivul este că materiile prime de bază ale hranei pentru animale sunt cerealele și semințele, dintre care un procent semnificativ provin tot din Ucraina, unul dintre cei mai mari furnizori de aceste materii prime pentru Europa.

Recentul acord dintre Rusia și Ucraina, care redeschide porturile Ucrainei și permite circulația acestor materii prime, ar putea funcționa pozitiv pe termen lung în ceea ce privește reducerea inițială a prețurilor acestora și, prin extensie, ca factor de limitare a costurilor pe care le are. este legată de hrana și hrănirea efectivelor de către crescători, de prețul în lapte și în concluzie de produsul final numit feta.

În Grecia, prețul brânzei feta a crescut cu cel puțin 30% față de acum un an în frigiderele de supermarket, prețul net pe care lanțurile îl cumpără din industria lactatelor, brânza națională a Greciei, variind pentru cele ambalate între 7, Cu 8 până la 8,1 euro kilogramul, în timp ce prețul pentru feta în vrac tăiată la tejgheaua de brânzeturi este cu aproximativ 20% (6,5-7,3 euro pe kilogram) mai mic decât cel ambalat. Prețurile nete menționate mai sus depind, totuși, de acordurile individuale ale industriilor de producție cu lanțurile de supermarketuri și sunt în esență prețurile angro.

Toate cele de mai sus se întâmplă într-un moment în care, pe piața greacă, este doar o chestiune de timp până la finalizarea contractelor industriei lactate cu fermierii locali la nivel național pentru furnizarea de lapte de capră și oaie, cu media. prețul de piață pe kilogram de lapte de oaie, care este materia primă de bază a fetei, la acesta se mută în prezent la 1,30 euro. Totodată, se estimează de către directori ai industriei lactatelor că odată cu noile contracte, prețul maxim poate ajunge la 1,45 euro.

Exemplul de Pecorino Romano și Parmezan Reggiano
În același timp, produsele tradiționale italiene precum Pecorino Romano sau Parmezan Reggiano înregistrează un preț angro de aproximativ 11 euro pe kilogram, afectat recent și de creșterea costurilor lor de producție. În orice caz, dacă estimările sunt confirmate și ritmul de creștere a prețului laptelui ajunge la 12% menționat mai sus, nu este imposibil să vedem că prețul angro al fetei ambalate ajunge și în unele cazuri chiar depășește 9 euro. Distanța, însă, care separă până acum feta de cele două brânzeturi italiene, toate cu Denumire de Origine Protejată, pare a fi destul de mare. Cu toate acestea, noile date privind prețurile așteptate prin noile contracte cu crescătorii în câteva zile de astăzi,

Efectele importurilor de lapte
În același timp, însă, surse cu cunoștințe temeinice a pieței raportează că, în ciuda faptului că recent fenomenele importurilor de lapte de oaie pentru utilizare în producția de feta fuseseră limitate, din cauza înăspririi legislației și a controalelor încă din perioada în care a fost ministrul Makis Voridis, au început acum să revină în prim plan. Motivul principal pentru întărirea mișcărilor de acest tip pare să fie lipsa cantităților de lapte de oaie de la crescători, unde în mai multe cazuri apar fenomene de malnutriție a efectivelor din cauza prețurilor mari la hrana animalelor dar și a sacrificării turme cu aceasta carne fiind duse la vitrinele macelarilor .

În orice caz, totuși, laptele de import mai ieftin este pentru unii, conform acelorași surse, un stimulent puternic în comparație cu laptele grecesc mai scump. Principala sursă de import pare să fie Italia, potrivit acelor surse apropiate industriei lactate din Grecia, în timp ce acestea mențin și un rol instituțional în Organizația Interprofesională a Feta.

Prețul laptelui de oaie importat – în principal din Sardinia – variază între 1,15 și 1,20 pe kilogram, inclusiv costurile de transport, comparativ cu laptele grecesc cu un preț mediu de 1,30 euro pe kilogram. Președintele Federației Crescătorilor de Bovine și Asociațiilor de Creștere a Bovinelor din Tesalia, Yiannis Gourobinos, a citat recent plângeri legate de importurile de lapte din Italia.

Salonic: Au furat 20 de tone de lemn de foc pe care locuitorii le așteptau pentru a fi distribuite la un preț mic